Mame i Bebe: Nekoliko savjeta kako da preživite dvogodišnjake

Bebe: Dvogodišnjaci ponekad znaju biti vrlo nestašni – bacaju igeaćke, ljute se, viču, ponavljaju ustaljene radnje, vole eksperimentirati, zahtjevaju od vas da im pričate iste priče iz dana u dan…

Ipak to su normalne faze razvoja, pa nemojte očajavati ukoliko vam se čini da vaše vaspitne metode nisu uspješne i da djeca rade sve suprotno od onoga što ih pokušavate naučiti.

Djeca uspostavljaju pravila u svojoj glavi i onda ih praktično provjeravaju. Bacaju igračke da bi provjerili šta će se s njima dogoditi ukoliko padnu s visine. Razvrstavaju geometrijske oblike ili igračke napravljene od istog materijala, boji, obliku i težini.

Djetetu pomažate ako se igrate s njim, jer ga ponavljanje rutinskih igara smiruje i daje mu sigurnost i samopuzdanje.

Nakon drugog rođendana počinje razvoj apstraktnog mišljenja. Maleni će vas, naprimjer, tjerati u sobu kada kažete “ružnu riječ” (odnosno primjenjivat će postupke koje vi primjenjujete), tjerat će medu da sjedi za stolom dok “sve ne pojede” itd.

Sve više će djeca učiti posmatranjem i zbog toga im pomozite, kako bi se svi podaci pravilno “složili” u njihovim malim glavicama. Vodećo stručnjaci tvrde da možete podstaći trogodišnjaka tako što ćete mu omogućiti da što više vremena provodi s vršnjacima, dopustite mu da razvrstava pribor za jelo, konce, dugmiće…

Tako će spoznati šta je veće, šta manje, koliko, naprimjer, vode staje u širu, a koliko u užu čašu. Odgovarajte na dječija pitanja i pričajte s njima o njihovim osjećanjima kao što su bijes, tuga, radost i bol.

Vaši maleni će vremenom sve manje eksperimentirati, zaključke će donositi brže i efikasnije, pa će vam se sve više činiti da su bolji, mirniji i manje bučni.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)