LJEKOVITA SVOJSTVA JABUKE…

Jabuke su ljekovite i zdrave u sprječavanju niza bolesti i zdravstvenih tegoba. U ovom članku donosimo sva ljekovita svojstva jabuke.

Jabuke su jedno od najpopularnijih vrsta voća i to s razlogom budući da su vrlo ljekovite. Iznimno su zdrave i imaju mnoštvo korisnih ljekovitih svojstava. Donosimo njih 10:

Jabuke su vrlo ljekovite zbog sastojaka koje sadrže

Jabuka srednje veličine (oko 7,6 cm) sadrži:

95 kalorija, 25 grama ugljikohidrata, 4 grama vlakana, 14% dnevne preporučene doze vitamina C, 6% DPD kalija i 5% DPD vitamina K.

Ona ujedno sadrži i 2-4 % DPD mangana, bakra, vitamina A, E, B1, B2 i B6.

Jabuke su bogate polifenolima. Jabuke je najbolje jesti neoguljene budući da kora ima mnogo vlakana i polifenola.

Jabuke mogu biti korisne za gubitak na težini

Jabke su ljekovite i vrlo zasitne jer sadrže mnogo vlakana i vode. Tako je istraživanjem potvrđeno da su se osobe, koje su jele svježe jabuke prije obroka, osjećale sitijima te su konzumirale oko 200 kalorija manje.

Imaju sposobnost reguliranja kiselosti želudca te time pospješuju i olakšavaju probavu bjelančevina i masti. Ova sposobnost, zajedno s količinom vlakana prisutnih u jabukama, značajno doprinosi regulaciji tjelesne težine.

Neki prirodni spojevi u jabukama mogu pomoći pri gubljenju težine. To je potvrđeno na istraživanju na miševima kojima se osim težine smanjio loš kolesterol i trigliceridi.

Jabuke su ljekovite za srce

Jabuke su povezane sa smanjenim rizikom od razvitka srčanih bolesti. Jedan od razloga zbog kojih tako djeluju jesu razgradiva vlakna koja pomažu smanjiti kolesterol u krvi.

One sadrže i polifenole koji djeluju kao antioksidanti i ujedno snižavaju krvni tlak. Ujedno, sadrže i flavonoide koji pomažu spriječiti srčane bolesti smanjenjem krvnog tlaka i smanjenjem oksidacije.

Istraživanje je pokazalo da su jabuke gotovo jednako učinkovite u prevenciji srčanih bolesti kao i lijekovi statini, koji se uzimaju za smanjenje kolesterola. No, potrebna su daljnja istraživanja na tom polju.

Konzumacija jedne jabuke dnevno mnogo djelotvornija u smanjenju razine LDL (lošeg) kolesterola u krvi nego bilo kojeg drugog voća i povrća bogatog antioksidansima.

Jabuke su povezane sa smanjenim rizikom od dijabetesa

Nekoliko je istraživanja povezalo konzumiranje jabuka sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2.

U velikom istraživanju objavljenom u časopisu Advances in Nutritionosobe osobe koje su jele jednu jabuku na dan imale su 28% manji rizik od razvitka dijabetesa tipa 2, nego osobe koje nisu jele jabuke, prenose Vitamini.hr. Moguć uzrok tome su polifenoli koji sprječavaju oštećenje tkiva u gušterači.

Djeluju kao prebiotici

Jabuke sadrže pektin, vrstu vlakna koje se ponaša kao prebiotik. To znači da hrani dobre bakterije u crijevima.

Vaše tanko crijevo ne upija vlakna tijekom probave nego ona odlaze u debelo crijevo gdje mogu djelovati na rast dobrih bakterija. Ujedno se pretvaraju u razne korisne spojeve koji hrane tijelo. Moguće je da su jabuke zbog toga dobre u prevenciji dijabetesa, pretilosti i srčanih bolesti, piše Healthline.

Spojevi u jabukama mogu pomoći u sprječavanju raka

Neka su istraživanja pokazala povezanost konzumiranja jabuka i smanjenog rizika od raka. Znanstvenici vjeruju da su uzrok antioksidanti i protuupalna svojstva jabuka.

Jabuke sadrže spoj koji pomaže u borbi protiv astme

Jabuke su bogate antioksidantima te mogu zaštititi pluća od oksidativne štete. Istraživanje nad 68 000 žena pokazalo je da su žene, koje su jele više jabuka, imale manji rizik od astme.

Dvije jabuke na dan smanjuju rizik od astme za čak 30 posto, tvrde britanski stručnjaci iu istraživanju objavljenom u američkom časopisu Journal Of Respiratory Critical Care Medicine.

Ključ je u jedenju kože jabuke koja sadrži flavonoid koji pomaže pri regulaciji imunološkog sustava te smanjuje upale.

Jabuke su ljekovite za kosti

Jedenje voća povezano je s povećanom gustoćom kostiju koja je pokazatelj zdravlja kostiju. Jedenje jabuka tako sprječava gubitak kalcija iz tijela koji je potreban za zdravlje kostiju.

Jabuke mogu zaštititi želudac od posljedica nesteroidnih protuupalnih lijekova

Nesteroidni protuupalni lijekovi mogu oštetiti želudac.

Istraživanje je pokazalo da ekstrakt jabuke pomaže zaštititi želudac od negativnih posljedica uzimanja tih lijekova, a za to su zaslužni spojevi katehin i klorogenična kiselina.

Jabuke su ljekovite za mozak

Većina istraživanja usredotočuje se na meso i koru jabuke. No, i sok od jabuke može biti jako koristan.

Sok od jabuke tako može pomoći sačuvati neuroprijenosnike koji opadaju s godinama. Također, istraživanje je pokazalo da su stariji štakori, koji su pili sok od jabuke, imali pamćenje na razini mladih štakora.

S tim na umu, cijele jabuke sadrže gotovo iste spojeve kao i sok jabuke – no, uvijek je bolje jesti cjelovito voće.

Ako želite da saznate još najnovijih vesti o učesnicima rijalitija “Zadruga”, možete ih pročitati na OVOM linku.,

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)