Hodalice za bebe da ili ne?

Nekada su hodalice na točkićima bili jako popularni i na popisu obavezne opreme za djecu ne hodače, naime za bebe koje su bile blizu dobi u kojoj će prohodati. Hodalice daju djeci mogućnost kretanja i prije nego što im je dozvoljava njihova filozofija. Prije su smatrale žene da hodalice uče djecu da hodaju.

Pedijatri upozoravaju da hodalice predstavljaju prijetnju sigurnosti beba, studiji su dokazali da su čak 230.000 beba mlađih od 15 mjeseci, završili u bolnici sa ozbiljnim ozljedama povezanim sa hodanjem u hodalici.

Većina ozljeda u hodalicama bile su ozljede glave, vrata i kičme, oko 30 posto ozljeda su bili potresi mozga i frakture lobanje. Gotovo tri četvrtine odnosilo se na pad djece u hodalicama niz stepenice. Ostale ozljede uključivale su nespretne padove beba iz samih sjedalica i ozljede uzrokovane padom predmeta na dječije glavice, jer djeca iz hodalica mogu sve dokučiti.

Američka pedijatrijska akademija već čiitavo desetljeće govori protiv korištenja hodalica i lobira da se potpuno uklone iz proizvodnje i prodaje, ali ipak hodalice se i dalje prodaju po čitavom svijetu. Takođe savjetuju da je najbolji način je da dijete učite hoodati prirodno i postepeno. Najprije dijete se stavlja na trbuh, pa ona s vremenom uči da se odguruje, pa puže, pa staje nogicama uz pridržavanje, pa nakon toga počinje da hoda

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)