Pariz grad ljubavi

Pariz je jedan od onih gradova koji svi sanjaju da posjete, a kada to i učine, ne ostaju ravnodušni. Pariz spada među najljepše gradova svijeta, a razloga za to je mnogo. Od nevjerovatnih atrakcija kakve su Ajfelov toranj i Trijumfalna kapija, preko magične Sene, neprevaziđenog Luvra do pogleda koji se pruža sa Sakre-Kura. Na sve to treba dodati i šetnju Jelisejskim poljima, kojoj tek nekoliko avenija u svijetu može parirati, i  i hranu iz snova, jer ako neko zna kako se dobro jede, to su Francuzi.

Pariz je osnovan još sredinom trećeg vijeka prije nove ere, kada su ga naselili Kelti. Zahvaljujući tome što je u XIX vijeku bio jedan od prvih gradova u Evropi koji je dobio ulično osvjetljenje, dobio je nadimak ’grad svjetlosti’ koji mu je ostao do danas.

Mnogi kažu da je Pariz sinonim za sve što je francusko. Poznat je po odličnom urbanističkom planu, svojoj arhitekturi, muzejima, mostovima, katedralama i luksuznim bulevarima. Prvobitno je bio smješten na ostrvu na sredini Sene, ali se brzo proširio na obe obale te rijeke i sada zauzima površinu od preko 100 kvadratnih kilometara.  Desna obala Sene poznata je kao komercijalni centar grada, dok je lijeva dom Univerziteta i svega što se podrazumijeva kao intelektualno i umjetničko. Zbog romantike i misterije kojom grad odiše, Pariz je tokom godina bio mjesto radnje brojnih romana i filmova, pa ne čudi što je Oskar Vajld jednom prilikom rekao: „Kada dobri Amerikanci umru, oni odu u Pariz“.

Vjerovatno najpoznatiji simbol Pariza je Ajfelov toranj, koji se kada je izgrađen, krajem XIX vijeka, našao na udaru poznatih francuskih umjetnika zbog svog dizajna. Međutim, Parižani su ga brzo prihvatili, a iako je od njegove izgradnje prošao skoro jedan i po vijek, i dalje je najviša građevina u Parizu sa 324 metra. Pored Ajfelovog tornja, kada odete u Pariz, morate da vidite i Trijumfalnu kapiju koja je smještena na Trgu Šarla de Gola, na zapadnom kraju Jelisejskih polja. Tom kapijom odata je počast svima onima koji su svoj život dali za Francusku tokom revolucija i ratova u vrijeme Napoleona. Ispod nje se nalazi grob neznanog junaka iz I svjetskog rata.

Luvr je definitivno jedna od neizostavnih stanica u Parizu, zato što je to, bez sumnje, jedan od najvećih muzeja na svijetu, a takođe i istorijski spomenik. Nalazi se na obali Sene, zauzima preko 60.000 kvadratnih metara u nekadašnjoj palati Filipa II, u kojima su smješteni brojni istorijski predmeti čija je vijednost neprocjenjiva. Između ostalog, Luvr je dom Mona Lize, poznate slike Leonarda da Vinčija. Na Seni se nalazi i Notr Dam, koji privlači pažnju zbog svog izgleda, koji je jedan od najboljih primjera gotičke arhitekture. Posvećena je Bogorodici Mariji, a njena izgradnja je trajala skoro dva vijeka i završena je tek u XIV. Definitivno je jedan od najpoznatijih vjerskih objekata širom svijeta, a gotovo svima najviše privlači pažnju zbog statua himere koje je ’čuvaju’ sa visine.

Bazilika Sakre-Kur je još jedno od najvećih znamenitosti Pariza, nalazi se na brdu Montmartr, koje je najviša tačka Pariza. Zbog toga nije čudno da okuplja veliki broj turista jer sa tog mjesta imate utisak kao da vam je cijeli Pariz na dlanu. Nezaobilazna mjesta prilikom obilaska ’grada svjetlosti’ su i Trg Konkord, Most Aleksandra III i replika Statua slobode na Seni. Pošto su originalnu Francuzi u XIX vijeku poklonili Sjedinjenim Državama i ona od tada krasi Njujork. Pariz je poznat i kao jedna od centara mode, pa ne čudi što Nedjelja mode u ’gradu svjetlosti’ svake godine privlači veliki broj poznatih ličnosti iz svih sfera. Isto važi i za kulinarstvo, a kada dođete u Pariz ne smijete da propustite da probate njihove svježe kroasane, makrone ili supu od luka, kakve nećete naći nigdje drugo na svijetu.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)