TOP 5 razloga zašto posjetiti Istanbul

Istanbul. Konstantinopol. Carigrad. Zovite ga kako želite. Grad koji nikada ne spava, grad koji uvijek nudi nešto novo, grad koji kroz cijelu svoju povijest odiše mistikom. Grad koji spaja dva kontinenta, grad koji spaja kulture, grad koji spaja religije. Kakav god vid zabave želite. Istanbul. Kakav god vid odmora želite. Istanbul. Grad za koji nikad nije dosta vremena kako biste istražili sve njegove čari. Ovdje imamo mjesta za samo 5 glavnih razloga zašto se tamo vraćamo i vraćamo. Čisto da vas podsjetimo, što propuštate ako još niste bili.

1. Hrana

Nama se nekako uvijek klopa omakne pod broj 1. Ali dobro, valjda nismo jedini koji vole živjeti hedonističkim stilom. A što nam nudi Istanbul? Sve. Volite mesne proizvode? Nema problema. Za kebab svi znamo, a ako ga igdje imate na svakom koraku, to je Istanbul. Također, grad je prepun lokalnih malih pečernjara u kojima će se svojski potruditi da sjednete baš kod njih.

Ako mislite da je restoran pun, i nema dovoljan broj mjesta…ne brinite! Smisliti će vaš domaćin još dodatni stol za vas. Kofte, bureki… Hrana nama itekako poznata, a podrijetlo vuče iz Turske. Kako odabrati? Jednostavno. Naručite miješano meso pa probajte sve odjednom. Volite ribe? Nema problema. Idemo do mosta Galata, tamo će vas osupnuti miris sviježe ulovljene i pečene ribe. Vi birajte koju bosporsku poslasticu želite. Volite povrće. Salata koliko vam volja, volite juhe, samo odaberite od čega želite vašu Čorbu.

Volite plodove mora? Samo odaberite kako ih želite pripremljen. Što vi želite, Istanbul nudi.

2. Nargila i čaj

Turska kava. To smo svi čuli. A što kad bi vam rekli da Turci baš i ne piju kavu, već nemilice mlate čaj? To su one male čašice koje ste sigurno vidjeli ta ispijaju u nekoj od turskih sapunica. E kad već sjednete na taj čaj, ako vam pogled na Bospor ili Aziju nije dovoljan, mi predlažemo da uz to naručite i tradicionalnu šišu/nargilu. Ne, to nije opasno, nije nelegalno, već možete uživati u aromatičnim okusima i dodatno zasladiti vaše popodne.

3. Znamenitosti

Pokušati ćemo ovaj blog skratiti na razuman broj stranica, pa ćemo nabrojati samo ključne. Plava Džamija, Aja Sofija, Džamija Sulejmaija, Džamija Čamliđa, Nova Džamija, Galata Kula, Bospor, Teodozijeve zidine, Hipodrom, Cisterna, Palača Topkapi, Palača Dolmabahce, Djevičanska kula… Napominjemo, mi ih samo nabrajamo a ima ih još jaaaaako puno. Zaista je teško naći grad sa toliko znamenitosti koje dominiraju vizurom. Istanbul zato nikad nije dosadan.

4. Shopping

Onaj pravi shopping. Iskonski. Onaj gdje ostvarujete pravu vezu sa vašim trgovcem. Cjenjkanje obavezno. Bilo da se radi o klasničnim otvorenim bazaarima ( npr. Imaju najveći na svijetu, poznata Kapali čaršija iliti ako vam je pozantije Gran Bazaar ) ili tržnici gdje možete kupiti sve vrste začina kao stara Egipatska tržnica, do hrpe lokalnih Čašija, pa da najmodernijih dućana sa poznatom svjetskom robom. A da ne zaboravimo i sredinu, u svakoj ulici u centru, ispod svakog mosta prodaje se robe, odjeće i obuće svih vrsta po ( Ako ste uspješan pregovarač ) super pristupačnim cijenama. Pa kad već naši trgovci to uvoze iz Turske i preprodaju, vi preskočite posrednika i kupite direktno od dobavljača.

5. Noćni život

Iako vam možda na prvu ne djeluje tako, Istanbul je grad sa najintenzivnijim noćnim životom u Europi. Od samog centralnog trga Taksima i okolnih ulica koji nude pregršt klubova i disko klubova, sa svim vrstama muzike, pa do lokalnih klubova na azijskoj strani u kojima možete uživati u pravom lokalnom turskom provodu. Ovaj grad nudi sve tipove muzike, tako da će baš svatko tamo naći svoj đir.

 

Ovo je dosta…za sada. Ostalo ćete saznati uživo. Svakako provjerite našu ponudu za Istanbul klikom ovdje i pogledajte sve programe koje nudimo. Ima ih puuuno.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)