10 razloga za putovanje u preljepu Siciliju

Kada posjetite Siciliju, otkrili ste cijeli svijet”, uzrečica je to kojom će Vam mnogi Talijani pokušati u najkraćoj crti dočarati ljepotu otoka. Preljepe obale, uske ulice, planine i vulkani, vinogradi i polja, maslinici i plantaže agruma, bogati kulturni spomenici, zanimljiva prošlost, ljubazni stanovnici i odlična ponuda jela i vina.

Sicilija je mjesto gdje se mitovi i legende idealno stapaju sa stvarnošću. Sicilija je otok gostoprimstva na kojem ćete se uvijek osjećati dobrodošlima, i mjesto na kojem ćete se osjećati posebno! Dakako, svatko od nas ima svoje razloge za putovanje, i svatko od nas bi odabrao svoje razloge za posjet Siciliji. U nastavku Vam donosimo 10 razloga zašto bismo se mi odlučili za posjet otoku naranči i vina!

1. Taormina: jedan od najljepših gradova Sicilije, smješten u podnožju slavnog vulkana Etne. Jedno je od popularnijih talijanskih odmarališta, još od doba rimskog cartsva. Taormina će Vas zasigurno osvojiti svojim šarmom, te uskim živopisnim ulicama i rasvcjetalim vrtovima. Taorminine glavne atrakcije su veličanstven pogled, ostaci grčko – rimskog amfiteatra (Teatro Greco) te filmski festival koji se održava više od 50 godina.

Teatro Greco pruža impresivan pogled na Etnu i zaljev te služi kao pozornica za brojne predstave na otvorenom. Originalni amfiteatar je nastao još u vrijeme Grka, a Rimljani su u 2. stoljeću na istom mjestu sagradili novi teatar, što objašnjava njegovo ime.

2. Etna je najviši aktivni vulkan u Europi, čija visina seže do 3 340 m. Krivudavim putem se možete zaputiti prema vrhu, a već na 100 metara nadmorske visine prestaje vegetacija te su na tlu samo vidi lave i pepela. Ukoliko Vam vremenske prilike dopuste, nepropustite razgledati kratere Monte Silvestri (1 800 m n/m). Jedna od mogućnosti je i vožnja žičarom te džipom do visine od 2 800 metara, što zaista predstavlja jedinstven doživljaj!

3. Palermo je središte Sicilije, te mjesto na kojem je legendarna talijanska mafija (Cosa Nostra) započela svoje slavne dane! Idealan je spoj orijntalnog i južnjačkog temperamenta. Mnoštvo jekultuno povijesnih spomenika koje Vam nudi ovaj prekrasni grad, a svakako će vas osvojiti svojim trgovima, velebnim neoklasicističkim građevinama, širokim avenijama, ali i malenim uskim i krivudavim uličicama u kojim ćete osjetiti pravi mediteranski šarm ovog grada!

Ne zaboravite posjetiti katakombe kapucinera (Catacombe dei Cappuccini), La Martoranu, jednu od najljepših crkvi u gradu, Palazzo dei Normani e Cappela Palatina (Normanska palača i Palatinska kapela), Teatro Massimo te raskošni botanički vrt!

4. Cefalu je omiljeno talijansko ljetovalište, smješteno u podnožju stjenovitog rta (poznatog kao ”The rock” kojeg karakterizira duga pješčana plaža, ali i krivudave šarmantne uličice prepune zanimljivih restorana, slastičarni s odličnim sladoledima i kafića s odličnom kavom. Povijest grada seže u 4. stoljeće prije Krista, a grad je najveći procvat doživio pod vlašću Normana.

Na glavnom trgu, ispred katedrale nalazi se nekoliko zanimljivih građevina: palača Palazzo Piraino sa svojom impresivnom fasadom i vratima iz 15. stoljeća, srednjovjekovna palata Palazzo Maria, biskupska palata sa samostanom te gradska vjećnica koja se nalazi točno preko puta katedrale. Nepropustite posjetiti Muzej Mandralisca te crkvu svetog. Stefana!

5. Agrigento se smjestio usred antičkih ruševina i barokne arhitekture, a cijelo područje je obogaćeno predivnim plažama, prekrasnim otocima, kristalno čistim morem. Ukoliko želite otkriti bogatu i zanimljivu povijest, uživati u umjetninama, sunčati se na prekrasnim plažama i upijati talijanske sunčeve zrake, ovo mjesto je idealno za Vaš odmor! Bogata povijest ovog područja je ostavila dragocijene tragove koji danas čine jedan od prepoznatljivih simbola Agrigenta.

Dolina hramova jedna je od najreprezentativnijih arheoloških nalazišta iz klasičnog grčkog doba, te je na popisu UNESCO svjetske kulturne baštine. Veliki dorski hramovi su usmjereni prema istoku, i svi su u savršenom skladu s prirodom koja ih okružuje. Svega 15 minuta od veličanstvene doline može se vidjeti veličanstvena plaža Scala dei Turchi (Turske stepenice), a prema tumačenju, ime je dobila jer je nekoć bila mjesto na kojem su arapski gusari (lokalno nazivani Turci) ovdje usidravali svoje brodove dok su pljačkali okolna područja.

6. Iako je talijanski grad, duh u Siracusi je izrazito grčki. Jedan je od najznačajnijih grčkih gradova u doba antikete je rodno mjesto matematičara i fizičara Arhimeda, jednog od najvećih inženjera staroga svijeta. Prema legendi, on je osmislio gotovo magične uređaje kako bi obranio svaj grad, što uključuje i ogledala sa kojim se reflektiralo sunce kako bi se zapalio neprijateljski brod. U Sirakuzi se nalaze znamenita Normanska katedrala, dvorac, gotičke palače Bellomo i Parisio , Montalto, fontana Fonte Aretusa, te antički spomenici: Apolonov hram, grčki hram i kazalište, oltar Hijerona II. , rimski amfiteatar (2. st.) i katakombe.

7. U neposrednoj blizini Siracuse nalazi se Dionizova špilja, poznata kao Dionizovo uho, jer je otvor na njezinom ulazu u obliku uha! Prema legendi, grčki bog vina Dioniz, ovu je špilju stvorio i koristio kao zatvor u kojem je zahvaljujući izvanrednoj akustici mogao prisluškivati pritvorenike.

8. Samo 30 – ak km od vulkana Etna nalazi se Catania, pomalo mističan grad koji se svojim raskošnim palčama i trgovima uvlači pod kožu svakom posjetitelju! pored velikih nedaćama koje je imala tijekom povijesti (katastrofalni potresi i erupcija Etne), grad se svaki puta ”vrati u stilu” te sve više privali posjetitelje. Barokno središte Catanije je, zajedno sa sedam drugih baroknih gradova u dolini Val di Noto koji su obnovljeni nakon potresa 1693. godine, 2002. godine upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao primjer “vrhunca i završnog procvata baroka u Europi”.

Simbol grada je Slonova fontana, na središnjem trgu koji na poleđini nosi obelisk od svijetlog granita (slon je izgrađen od crnog vulkanskog kamena). Catania nudi brojne atrakcije, tako da možete odabrati razgled grada (rimski amfiteatar koji je ukopljen u barokne građevine, toskanska palača, Palač slonova, Palaču pravde,…), shopping u ulici Via Etnea ili pak uživanje u jednom od restorana.

9. Kuhinja je često jedan od glavni razloga da odaberete odredište za svoj odmor, a Sicilija je poznata po ukusnoj hrani i kvalitetnim vinima. Arancini, Caponata, Pasta, Friteda,… predugačak je popis ukusnih jela ovog područja. No, mi ćemo istaknuti jednu slasticu: Cannoli. Specijalitet su talijanske kuhinje, a u prijevodu znači ”male tube” (tako i izgledaju). Najčešće su nadjevene mascaropne sirom koji je obogaćen raznim dodacima i ekstraktima (vanilija, čokolada, naranča,..). Istina, cannoli se mogu probati bilo gdje (možete ih i sami doma napraviti), ali ipak su najbolje na Siciliji, još posebno u kombinaciji sa kandiranim agrumima.

10. Eolski otoci su poznati kao otoci posebne ljepote, fascinantnih geofizičkih karakteristika (dva od njih sedam su aktivni vulkani), kao otoci bogate povijesti i otoci grčkih mitova i legendi, otoci prekrasnih i čistih plaža, prekrasnog pogleda, planina i dugih plaža, ukusnih jela i slatkog desertnog vina. Ukupno je 7 naseljenih otoka ovog vulkanskog arhipelaga, a svaki od njih ima svoju čar i šarm.

Filicudi je najveći od zapadnih otoka, sastoji se od ukupno 3 sela. Ukoliko tražite raj sa potpunom tišinom i za potpuno opuštanje, otok Alicudi je idealan za Vas. Drugi je po redu najmanji otok, te je najudaljeniji. Najzeleniji među otocima, a time i najplodniji je otok Salina, nadaleko poznat po svom vinu Malvaziji.

Otok Vulcano je svoje ime dobio prema vulkanima, od kojih je nastalo ovo otočje. Poznat je po svojim blatnim kupkama (fanghi). Lipari je najveći i najpopularniji među otocima. Povijesno gledano, bio je najvažniji otok tijekom prošlosti, još od neolitskog doba. Na otoku se nalazi poznati Eolski Muzej, impresivna arheološka zbirka, smještena u centu, okružena starim gradskim zidinama.

Stromboli je najpoznatiji i najspektakularniji među otocima, zahvaljujući činjenici da je jedan od najaktivnijih europskih vulkana. Najmanji i najmoderniji od otoka je Panarea. Eolsko otočje se osim prirodnim ljepotama može pohvaliti i zanimljivim gastronomskim delicijama, te poznatim vinom, Malvasia delle Lipari.

Naravno, razloga za posjet Siciliji je još mnogo, no ovo su samo neki (nama) najprivlačniji. Svatko ima svoje razloge, a nadamo se da ste barem pronašli jedan koji Vas je zaintrigirao za sljedeće putovanje na ovaj predivni otok vina, agruma, ukusne hrane, lijepih plaža, gostoljubivih ljudi i bogate kulture!

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)