Otkrivamo nije lako biti Turista – U Dubai nema ljubljenja, u Francuskoj naručite dva jela, u Čileu ni slučajno jesti prstima…

Prije nego što otputujemo u neku zemlju, trebalo bi da se upoznamo sa pravilima ponašanja njenih stanovnika koja važe i za turiste.

Putovanje za neke ljude znači predah od svakodnevnog stresa na poslu, a za druge je to iskustvo i upoznavanje različitih kultura. Važno je znati da kada posjetimo novo mjesto, novu kulturu, različite ljude i običaje obratimo pažnju na stvari koje nebi trebalo da radimo.

U Rusiji nikada ne treba poklanjti paran broj cvjetova jer se taj gest smatra uvrijedljivim i neprikladnim. Paran broj cvjetova nosi se samo na sahrane.

U Kini bi trebalo izbjegavati direktan kontakt očima jer se on smatra nepoštovanjem druge osobe. Kinezi to rade kada su ljuti na nekoga. Ukoliko ste u njihovoj blizini i želite da ostanete s njima u dobrim odnosima ne gledajte ih u oči.

Na Tajlandu nikada ne treba pričati ružno o kralju, jer to donosi probleme u ovoj državi. Isto je i ako zgazite njihovu novčanicu, taj narod će vas gledati kao kriminalca i tako će se ponašati prema vama.

U Norveškoj ljude ne treba pitati da li idu u crkvu, jer u ovoj državi mali procenat stanovnika ide u crkvu, pa bi to moglo izgledati nepristojno.

Ako se nađete u Indiji, ne treba nositi cipele unutar indijskih hramova i domova.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima turisti ne smiju javno da se ljube, jer to može da stvori mnogo problema.

U Singapuru su strogo zabranjene neke od opsnih vrsta pasa, ali i za ostale pasmine postoje stroga pravila. Ako odlučite da putujete sa svojim psom, možda bi trebalo da preskočite Singapur.

Francuzi su jako ponosni na svoju kuhinju, pa se preporučuje da u restoranu turisti naruče po nekoliko jela. Ako ostavite hranu u tanjiru, to može uvrijediti kuvara.

Nikada nemojte zamijeniti Novozelanđane s Australijancima, jer je to uvreda za Novozelanđane.

Ako u Čileu jedete prstima, to je velika uvreda i smatra se i bezobrazlukom. To važi čak i za pomfrit.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)