Njega pupka kod novorođenčadi

Pečat kao dokaz da nas je rodila majka jeste upravo pupčanik koji se veže na čvor pri samom porođaju, koji relativno za kratko vrijeme otpadne.

Sve mame jako strahuju i strepe kada je u pitanju pupak bebin,patronažne sestre vam daju savjet  kako da njegujete pupak. Drage mame zaista nema razloga za strepnjom i brigom kada je u pitanju bebin pupak, kada se porodite, u porodilištu dobijate stručne obuke kako da ga njegujete kada dođete kući.

Patronažne sestre trebaju da dolaze 5 dana, iz izlaska iz porodilišta, tako da vam kupa i previja pupak bebe. Vrlo je važno da majka sama nauči da previje pupak bebin, pogotovo kod muškke bebe, jer ako dođe u dodir sa mokrećom ili se pokvasi pri kupanju može doći do infekcije.

Pupak se tretira sa jodom ili alkoholom 70% nakapa se na pupak, zatim se sterilnom gazom očisti polje oko pupka, pospete bivacin prahom i stavi se čista gazica i sveže, pelenu uvijek na gornjem dijelu savijte ispod pupka da ne dodiruje pupak.

Kako okupati bebu prije nego što pupak otpadne, bebu obavezno držite preko ruke, to je položaj pri kojem se pupčić ne vlaži. Kada pupćić otpadne ostane rana koja se i dalje njeguje i previja na isti način kao i pupak, sve dok skroz ne zacijeli rana.

Treba da znate da je jako bitno da pri njezi bebinog pupka, mora biti visoka higjena i kod majke, ruke dobro alkoholom dezinfikovati, jer je pupak jako osjetljiv i sklon infekciji.

Ne treba vas zabrinjavati tamno crveni kružić ako se pojavi u toku prvog mjeseca bebinog života, jer je to samo trag zgrušane krvi iz sasušenih kapilara pupčanika, koja se izbacuje što je sasvim prirodan proces.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)