Automobil u Star Wars Stilu – Hyundai otkrio “Elevate” vozilo za teške terene

Dok mnogi za svoje terence tvrde da su vrhunski Off roderi, Hyundai je otkrio radikalni novi preokret, automobil sa nogama koji jednostavno može hodati po terenu preko pojeg nemože voziti.

Kompanija je otkrila svoj koncept Elevate na CES-u sajmu automobila u Las Vegasu, prikazujući vozilo namjenjeno spasilačkom osoblju. Kao i verziju modificiranu za taxy vozilo.

Dizaj koji podsjeća na oklopno vozilo iz popularnog Star Wars filma, je kombinacija tradicijonalni kotača s nogam koje prelaze preko svakog terena. Čak se može popeti na stepenice kako bi pokupilo putnike u invalidskim kolicima.

Hyundai navodi da će prvi korisnici najvjerovatnije biti spasilački timovi, Vatrogasci, Hitna služba. Kako navode iz kompanije kada dođe do nezgode kao što je Cunami ili potres, konvencionalna vozila mogu doprijeti samo do ruba pogođene oblasti. Dalje mraju pješice.

Naše vozilo Elevate može ih dovesti na mjesto događaja i popeti se preko krhotina i polomljeni betona, rekao je John Suh, potpredsjednik i šef Hyundaija.

Mogučnosti su neogranićene, Elevet je prvo univerzalno vozilo, koje spaja tehnologiju robota sa vozilom. To mu omogućava da prelazi terene bez ograničenja bolje od najbolji terenski vozila. Koncept Elevate dolaziće sa mogučnosti mjenjanja kabine zavisno od situacije u kojoj se spasilački timovi nalaze.

Noge vozila se uvlaće u vozilo, pri čemu Elevatu omogučava da se vozi kao i bilo koje drugo vozilo. Ni jedno drugo vozilo se ne može popeti na zid od 3 m, preči preko rupe od 4m, voziti po bilo kojem terenu. Voziti se kolosjekom od 1m, a pritom zadržati svoje putnike potpuno ravne.

Kombinirajući snagu robotike s Hyundai najnovijom tehnologijom. Vozilo će imati sposobnost uzeti povređene ljude tamo gdje to prije nije bilo moguće. Zamislite automobil koji se nasukao u snježni nanos koji je udaljen samo nekoliko metara od ceste. Koji može hodati ili preči preko opasnog terena. Vozilo koje će izvući sam sebe ponovno na cestu i potencijonalno spasiti ozljeđene putnike.

 

 

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)