Ovo je namirnica zbog koje vam kosa opada

Ishrana s visokim sadržajem masti može iscrpiti matične ćelije folikula dlake i poremetiti uobičajen ciklus rasta kose

Opadanje kose može biti posljedica različitih uzroka – hormonske neravnoteže, stresa, nepravilne ishrane, a ljekar bi trebao utvrditi tačan razlog. Međutim, stručnjaci su posebno izdvojili jednu vrstu namirnica koja može pogoršati problem proređivanja kose, a to je masna hrana.

Loš saveznik

Hrana s visokim udjelom masti nije dobar saveznik ni vitke linije, ali ni zdravog kardiovaskularnog sistema. Osim toga, rezultati istraživanja iz 2021., objavljeni u časopisu „Nature“, otkrili su da konzumiranje ove hrane, poput prerađenog mesa i svega prženog, također može doprinijeti gubitku kose.

Ovdje treba napomenuti da tu ne spadaju zdrave masti koje se nalaze u ribama poput lososa, orašastim plodovima i avokadu, koje su zapravo dobre za naš organizam. Tokom određenog vremenskog perioda, normalno je da kosa prođe kroz proces pojačanog opadanja.

– Folikul dlake prirodno se kreće između rasta i stagniranja. Tokom faze rasta, matične ćelije folikula dlake se aktiviraju kako bi ga regenerirale i podstakle rast – piše „Science Daily“.

Matične ćelije

Međutim, eksperiment sproveden na miševima pokazalo je da stres izazvan gojaznošću, kao što je onaj izazvan ishranom s visokim sadržajem masti može da iscrpi matične ćelije folikula dlake i poremetiti uobičajen ciklus rasta kose. Kada se ciklus poremeti na ovaj način, ćelije ne uspijevaju da se aktiviraju, a nove vlasi ne rastu. To dovodi do ubrzanog gubitka kose.

Ako želite da održavate život zdravim pogledajte na Ovom linku još mnogobrojne savjete…

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

0 Shares
Share
Pin
Tweet
Share