Jeste li ikada zadržavali kihanje: Više nećete nakon što pročitate šta se dogodilo čovjeku s vratom

Pokušao je ublažiti napad kihanja, a nije ni računao kakav problem će napraviti

Vjerovatno su vam nekada rekli da ne zadržavate kihanje i da to nije zdravo. Zbog čega su vas dobro savjetovali najbolje govori slučaj iz Škotske.

Naime, jedan muškarac pokušao je da ublaži napad kihanja tako što je zapušio rukom nos i zatvorio usta, s tim da nije računao kakav problem će napraviti.

On je napad kihanja imao dok je vozio, a zadržavanje je izazvalo takav pritisak u tijelu da je probio rupu u dušniku prečnika 2,03 milimetra.

– Čovjek u 30-im godinama, koji odranije boluje od alergijskog rinitisa, osjetio je jak bol u vratu odmah nakon epizode ​​kihanja koje je pokušao da zadrži – navedeno je u ovomjesečnom Britanskom medicinskom žurnalu (BMJ).

On je stigao u bolnicu, a ljekari su odmah primijetili promjene. Kako su naveli, prilikom pregleda vrat mu je bio obostrano otečen, sa blagim krepitusom pri dodiru i smanjenim obimom pokreta.

Nakon dvodnevnog praćena pacijent je pušten na kućno liječenje, uz medikamente protiv bolova i alergije.

– Antibiotici nisu prepisani, a u razgovoru sa kardiotorakalnim hirurzima utvrđeno je da nije potrebna intervencija – piše u BMJ-u.

Kako prenosi “LadBible”, rupica je zarasla za pet sedmica.

– Svima savjetujemo da ne zadržavaju kihanje, jer to može dovesti do perforacije dušnika – rekao je dr Rasads Nisirovs sa Univerziteta Dandi.

Ako želite da održavate život zdravim pogledajte na Ovom linku još mnogobrojne savjete…

 

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)