Turska- Pamukkale zapanjujuća ljepota minerala

Pamukkale je kompleks jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizija. Lokalitet se sastoji od toplih izvora i vapnenca travertina koji ima neobičan oblik plitkih tarasastih bazena, nastalih preljevanjem mineralne vode i taloženjem minerala.

Turci je još nazivaju i pamučna tvrđava, skoro svaka agencija najviše nudi letovanje na Pammukkalama. Uglavnom će te čuti o Pamukkalama samo oduševljenje  mnogih turista koji pričaju samo o mlječno bijelim terasama. Gledajući  njihove fotografije zamišljat će te jedno nepregledno  bijelo prostranstvo.

Ali desit će se i mali pad oduševljenja, uglavnom kad se vozite do Pamukkala, pa ih iz Denzilija možete već vidjeti izdaleka. Retko ko će doći u Denizli koji je susjedno naseljeno mjesto baš da bih tamo odsjeo, pošto se gradić nalazi dva sata vožnje od obale.

Danas kada dođete na Pamukkale uglavnom će te vidjeti velike gužve, turisti se kupaju u kadama, od kojih su neke veličine manjeg bazena i slobodno možete zaplivati u njima. Za posjetu ovim ljepotama obucite se lagano, imajte kupaći kostim, i adekvatnu obuću koja se ne kliže. Ponesite sebi flašu jer možete na česmi nasuti čak ovu vodu koja je pitka i jako ljekovita.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)