Kini razvila novi radar: Otkrivat će nevidljive špiunske letjelice a ima još jednu veliku moć

Narodna Republika Kina je razvila novi radar, koji može da riješi brojne probleme dosadašnjih uređaja. Vidi daleko iza horizonta, jednostavan je za rukovanje i omogućava obaranje američkih nevidljivih stelth aviona, otkriva inžinjer koji ga je razvio u intervjuu za časopis “Naval and Merchant Ships”.

Američka superiornost je, između ostalog, zasnovana na velikoj prednosti u zrakoplovnim oružanim snaga. Nijedna druga zemlja nije imala borbene avione i bombardere sa tzv. stelt tehnologijom, a danas je imaju i Kina i Rusija.

Ova klasa avioni nisu nevidljivi u pravom smislu te riječi, ali standarni radari ih veoma teško registriraju zato što odbijaju elektromagnetne valove koje radari emitiraju. Da bi raketa došla do cilja, morala bi identificirati signal, a sada je to pošlo za rukom Kini.

Radarski sistem, koji je razvio Liu Jongtan (Yongtan), predstavlja savršeniju verziju poznatog visokofrekvencijskog radara s površinskim valovima (“High Frequency Surface Wave radara”, HFSWR), otkriva inžinjer u intervjuu.

Osnovna prednost ovih sistema je u tome, što za razliku od uobičajenih radara, vide iza horizonta. Oni imaju pregled nad širokim prostorom. Novom sistemu nije potrebana podrška iz zraka, jer emitiraju površinske valove koji se prostiru duž zaobljene površine Zemlje.

– Prva verzija sistema s potporom s kopna prepoznaje neprijateljske objekte s udaljenosti od više stotina kilometara, što doprinosi proširenju dometa kineskih pomorskih sistema za rano upozoravanje i odbranu – objašnjava Liu Jongtan.

“South China Morning Post” izvještava da je Liu Jongtan početkom godine dobio najveće priznanje koje Kina dodjeljuje naučnicima i novčanu nagradu od 1,1 milion eura za radarski sistem, koji će činiti “prvu liniju odbrane zemlje”.

Velika valna dužina radara omogućit će registriranje aviona koji koriste specijalne zaštitne materijale i dizajn kako bi bili “nevidljivi” za radare, ali od površinskih valova visoke frekvencije nema zaštite. Najveća novina je veličina sistema, koji je toliko kompaktan da može da se koristi i na brodovima. Prema riječima inžinjera, jedan radar može nadzirati područje površine Indije.

HFSWR radar je siguran od raketa koje onesposobljavaju radare tako što mjere valove koje radar emitira i na taj način ga otkrivaju. Za prijem frekvencije HFSWR radara, međutim, neophodna je relativno velika antena, koju raketa ne može nositi.

Pored što može otkriti avione sa stelt tehnologijom, novi radarski sistem ima još jednu prednost. Sistem instaliran na kopnu ili brodu koji vidi iza horizonta znatno je jeftiniji od flote izviđačkih aviona poput Avaksa (NATO).

Za razliku od aviona, ovakvi sistemi rade 24 sata dnevno, bez obzira na vremenske prilike. Ukoliko bi instalirala takav sistem na ratni brod ili čak ribolovačku flotu. Kina bi bez velikih troškova mogla nadzirati ogromna područja širom planete.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)