Ljekovita Svojstva” Alfalfe”

Alfalfa se smatra čudnovatom biljkom, ali ipak zdravom hranom. Koristi se zbog svojih nevjerovatnih hranljivih svojstava, prirodno obiluje vitaminima,mineralima i proteinima. Ime ove biljke Alfalfa znači otac sve hrane i ime je dobila po tome što ima toliko zdravstvenih koristi za cijelo ljudsko tijelo i um. 100 grama lucerne sadrži samo 23 kalorije, tako da je ovo odlična vijest za ljude na dijeti za mršavljenje.

Jedna od najvažnijih zdravstvenih prednosti lucerne je snižavanje lošeg holesterola u tijelu. To je moguće jer lucerna sadrži određene kemikalije i vlakna koja vezuju loš kolesterol i stoga on ne može dugo ostati u krvi. Takođe, lucerna sadrži mnogo esencijalnih enzima koji pomažu u brojnim tjelesnim procesima. Takvi enzimi su: peroksidat (pomaže kod oksidacije krvi); lipaza (razbacuje masnoću na manje čestice); emulsin (djeluje na šećer); amilaza (djeluje na škrob); koagulaza (koagulira krv), proteaza (za probavu proteina) itd. Ovi enzimi pomažu u svim vrstama hrane: škrobom, mastima, šećerima i proteinima.

Alfalfa sadrži vitamin U koji se obično nalazi u zelenom povrću. Ovaj vitamin pomaže kod gastrointestinalnih problema kao što su kolitis, gastritis, peptični čiri itd. I pomaže u stvaranju enzima i kiselina u crijevima. Osim toga, može pomoći i kod prekomjernog oticanja tijela izazvanog nakupljanjem vode jer ima diuretičke efekte.

Budući da je lucerna zelena biljka, sadrži puno hlorofila koji se može boriti protiv bakterija, posebno pomažući da vezivna tkiva rastu i razvijaju se.

U lucerni se nalazi mnogo vitamina: vitamin E (snažni antioksidativni vitamin koji se bori protiv slobodnih radikala u tijelu i tako pomaže u sprječavanju karcinoma, prijevremenog starenja, degenerativnih bolesti i tako dalje); ovaj vitamin je takođe neophodan za dobar vid i za transport hranljivih materija do ćelija; vitamin K je koristan za jetru i njene funkcije i za zgrušavanje krvi; vitamin A vrlo je važan za vid i zdravu, blistavu kožu; Piridoksin (vitamin B6) pomaže u metaboličkim funkcijama; koristan je za optimalno zdravlje živčanog sustava i protiv mučnine; vitamin D koji ljudski organizam proizvodi kad je izložen sunčevim zracima sadrži lucerna i ovaj vitamin održava zdravlje kostiju i zuba.

U lucerni ima mnogo minerala kao što su: mangan (za snižavanje razine šećera u krvi); hlor (elektrolit za pročišćavanje tijela); gvožđe (za stvaranje transporta hemoglobina i kisika u krvi); fosfor (za zdrave zube i kosti, srce i enzimske funkcije); kalcijum (za zdrave kosti, zube, srce, za redovno rad srca), kalijum (za zdrave mišiće, srce i živce); silicijum magnezijum (za zdrav nervni sistem, za ublažavanje opstipacije, štiti kožu, dobar je za mozak i njegove funkcije) itd. Ovi minerali potiču iz najdubljih slojeva tla jer je korijen lucerke dugačak i do 20 stopa, pa ih može nabaviti gdje druge biljke ne mogu.

Sadržaj Alfalfa proteina može vas iznenaditi jer je ova biljka nevjerovatno bogata proteinima s gotovo 19% što je više u odnosu na kravlje mlijeko (3%), govedinu (16 ½%) i jaja (13%). Visok i zdrav protein je potreban za formiranje snažnih mišića dok nedostatak proteina može uzrokovati slabost i ukupni umor).

Alfalfa, čak i sa svojim zadivljujućim zdravstvenim prednostima, ne smije se uzimati tokom trudnoće.

 

Alfalfu možete naći svježu ili sušenu u supermarketima, ljekarnama, lokalnim marketima i trgovinama zdrave hrane. Može se uzimati kao dodatak (tablete, kapsule i sl.) Ili kao čaj ili se dodaje u hranu, prema propisanim količinama na pakovanjima ili prema preporuci lokalnih travara.

Hranjiva vrijednost za 100 grama lucerne je sljedeća:

23 kcal

Dijetalna vlakna: 2 grama

Proteini: 4 grama

Ugljikohidrati: 2 grama

Ukupna masnoća: 1 gram

Holesterol: 0 mg

 

Posluživanje prijedloga:

Kao čaj koji se vari s drugim čajevima za bolji ukus;

U obliku dodataka – kapsula;

U supama i gulašima, salatama, glavnim jelima, prilozima.

Ipak želite znati više? Možete nas pronaći i na Facebooku. Pogledajte naše stranice i ne zaboravite da nas pratite da biste bili u toku sa svime što trebate znati za prehranu zdravu i fit tijelo!

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)