Kineski Rover Yutu 2 na Mjesecu nastavlja svoje istraživanje

Kineski Lunarni rover Yutu 2 nastavio je sa svojom misijom na tamnoj strani mjeseca, naime rover je bio neaktivan punih pet dana usljed hladnoće.

Kineska Svemirska Agencija prenosi odmor je završen, probudio sam se i krečem, istu poruku obajvio je i sam rover na svome zvaničnom nalogu na Kineskoj društvenoj mreži Weibo. Yutu je u subotu ugašen kako bi se zaštitio od ektremne hladnoče na tamnoj strani mjeseca.

Robot Yutu 2 koji radi na daljinsko upravljanje težak je tek 140 kilograma, u narednim danima oćekuje se dolazak na planiranu loaciju i fotografisanje sonde Change 4 koja ga je i dovezla na Mjesec. Change je ime boginje Mjeseca u kineskoj mitologiji.

Istraživačka Misija Yuta 2.

Yutu je opremljen brojnim instrumentima visoke tehnologije, roverova glavna misija je da vrši istraživanje o radiovalovima niski frekvencija, te niz eksperimenat koji će izvršiti na sjemenima i larvama insekata. Ovo je druga Kineska misija na Mjesec. Yutu I je 2013. godine sletio na površinu Mjeseca bio je aktivan 31 mjesec, iako na vidljivoj strani mjesečeve površine.

Pored misija koje su bile na vidljivoj mjesečevoj površini, ovo je prva misija na tamnu stranu, i nijedna sonada ili rover nisu do sada bile tamo.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)