So i šećer u bebinoj ishrani

Mnogi roditelji su često u nedoumici da li hranu za bebu treba soliti ili je takav obrok bljutav i neukusan. So bebi nije potrebna jer ima osjetljiv organizam, a bubrezi nisu do kraja razvijeni.

U prvih šest mjeseci bebi je dovoljno manje od jednog grama soli koju dobiva iz majčinog mlijeka, a između sedmog i dvanestog mjeseca jedan gram soli dnevno također zadovoljava sve dječije potrebe.

Djeci u uzrastu od jedne to tri godine ne treba više od dva grama soli dnevno.

Izbjegavajte namirnice u kojima je skrivena so: supe iz kesice, pice, suhomesnati proizvodi, sirevi, grickalice, instant jela.

Tek od osmog mjeseca možete dodati začine i biljke ukoliko želite poboljšati ukus hrane.

Djeca vole okuse jogurta ili pavlake pa ih možete dodati kašicama od povrća.

Kada je u pitanju šećer, tek nakon godine možete djetetu zašećeriti hranu i nuditi mu slatkiše. Za početak treba davati voće i proizvode od voća.

Dječije potrebe u uzrastu od jedne do tri godine su četiri grama jedna supena kašika, a za djecu od tri do šest godina pet grama šećera.

Unos slatkiša, čokolada, keksa, treba ograničiti na deset grama na dan za djecu od jedne do tri godine, odnosno petnaest grama za djecu od tri do šest godina.

Šećer treba izbjegavati u ishrani malog djeteta kad god je to moguće, jer može dovesti do kvara zuba, a kasnije i do gojaznosti. Umjesto čokoladica, djetetu ponudite voćnu kašicu koja će zadovoljiti potrebu za slatkim. Skriveni šećer nalazi se u slatkim pićima, sokovima, gaziranim napicima, čokoladnom mlijeku.

 

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)