Nekoliko savjeta za pozitivno roditeljstvo

Rast i razvoj

Kognitivni razvoj vaše bebe podrazumijeva proces učenja pamćenja, jezika, razmišljanja i rezonovanja. Vaša beba uči kako da prepozna vaš glas, te kako da fokusira vid sa perifernog, tj. sa rubova, ka centru. Razvoj govora podrazumijeva više od pukog izgovora zvukova (“brbljanja”), ili izgovora mama/baba/tata.

Slušanje, razumijevanje i poznavanje imena ljudi i naziva predmeta – sve su to komponente razvoja jezika. Tokom ove faze, vaša beba razvija sa vama vezu ispunjenu ljubavlju i povjerenjem. Način na koji se s njom mazite, na koji je držite i igrate se s njom, utvrđuje osnove vašeg budućeg odnosa, kao i odnosa vašeg djeteta sa drugim ljudima.

Pozitivno roditeljstvo

Pričajte svojoj bebi. Vaš glas će je umiriti.

Kada beba pravi zvukove, odgovorite joj ponavljajući ih i dodajući riječi. To će pomoći vašem djetetu da nauči kako da koristi govor.

Čitajte svojoj bebi. Na taj način pomoći ćete joj da razvije i razumije jezik i zvukove.

Pjevajte svojoj bebi.

Svirajte ili puštajte bebi ugodnu muziku – to će joj pomoći da razvije ljubav prema muzici i matematici.

Često pohvalite svoju bebu i podarite joj mnogo svoje brižne pažnje.

Provodite vrijeme mazeći i držeći svoju bebu – tako će se osjećati voljeno i sigurno.

Najbolje vrijeme da se igrate sa svojom bebom jeste kada je ona budna i opuštena. Pažljivo posmatrajte bebu – ako primijetite znakove pospanosti ili uznemirenosti, napravite pauzu.

Roditeljstvo može biti naporan posao! Brinite o svom fizičkom, mentalnom i emocionalnom zdravlju. Lakše će vam biti da uživate u svom djetetu i da budete pozitivan, brižan roditelj, ako se i sami dobro osjećate.

Bezbjednost djeteta je na prvom mjestu

Kada novorođenče donesete kući, važno je da provjerite da li je vaš dom siguran prostor za vaše dijete. Obratite pažnju na predmete ili kućanske uređaje koji bi mogli predstavljati opasnost za vašu bebu. Kao roditelj, vaša je odgovornost da napravite bezbjedno okruženje za vaše dijete. Također je bitno da preduzmete neophodne korake da osigurate da ste mentalno i emocionalno spremni na brigu o vašem djetetu. Ispod su navedeni savjeti o tome kako da osigurate bezbjednost vašeg djeteta tokom prve godine života.

Veoma je bitno da nikada ne tresete novorođenče. Novorođenčad imaju veoma slabe mišiće vrata koji ne mogu da podržavaju glavu. Ako protresete bebu, možete joj oštetiti mozak i onemogućiti normalan razvoj djeteta.

Da biste spriječili SIDS (sindrom iznenadne smrti dojenčeta), stručnjaci savjetuju da uvijek stavljate bebu da spava na leđima.

Kad god se vozite autom, stavite bebu u specijalnu auto-sjedalicu. Najsigurnije mjesto da postavite auto-sjedalicu je na zadnjem sjedištu auta. Dojenčad koja su mlađa od jedne godine života i lakša od 9 kg trebaju se smjestiti u sjedalicu koja je okrenuta suprotno smjeru kretanja auta.

Da biste spriječili gušenje, hranu bebi izrežite na male komadiće. Nemojte dozvoliti da se beba igra sa bilo čim što joj može pokriti lice ili što može progutati.

Nikada nemojte nositi vrele napitke ili hranu blizu vaše bebe, niti dok je nosite.

Vakcine (imunizacija) su važan vid zaštite zdravlja i sigurnosti vašeg djeteta. Pošto su djeca sklona mnogim potencijalno ozbiljnim bolestima, važno je da vaše dijete dobije odgovarajuće vakcine. Posavjetujte se sa pedijatrom da biste utvrdili da li pratite raspored imunizacije djeteta, ili posjetite stranicu sa kalendarom vakcinacije.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)