Ljekovita svojstva “Jagode”

Jagode su neodoljivog izgleda, ugodnog mirisa i zanosnog okusa, koje je ujedno i jako zdravo pa čak i ljekovito. Jagode pripadaju porodici Rosaceae (ruže), koje na dugačkoj peteljci imaju po tri nazupčena lista.To bobičasto voće prepuno je iznenađenja. Zanimljivo je spomenuti i da su jagode jedino voće čije sjemenke nisu skrivene unutar ploda, nego se nalaze izvana.

Ljekovita svojstva jagode poznata su još od antičkih vremena. Osim ploda, za liječenje se može koristiti korijen i lišće jagode. Čaj od lišća jagode stoljećima se koristi kao lijek protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripe i prehlade te u liječenju kostobolje.

Čaj od lista jagode možete napraviti na takav način da 2 pune kašikice suhih listova jagode prelijte s 250 ml kipuće vode. Nakon 15 minuta procijedite čaj. Čaj pijte 3 puta dnevno po jednu šolju poslije jela. Taj čaj možete koristiti i za ispiranje usta.

Želite li pročistiti organizam, naveče se počastite većom porcijom jagoda (bez dodatka šećera ili šlaga), i ujutro ćete se probuditi svježi, odmorni i puni energije za predstojeći dan. Budući da posjeduju svojstva analgetika, uhvati li vas glavobolja, ne posežite za aspirinom. Radije pojedite zdjelicu svježih jagoda, jer za razliku od aspirina koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate.

Također, zahvaljujući protuupalnim, antipiretskim i antibakterijskim svojstvima, jagode će nam poslužiti pri ublažavanju upalnih procesa, za sniženje temperature i kod mišićnih bolova. Odlično su sredstvo protiv opekotina. Jagode sadrže obilje C vitamina, te A vitamin, vlakna, željezo i folnu kiselinu koja je, između ostaloga, nužna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću. Jagode je najbolje jesti svježe, natašte ili između obroka. Jedu se nezašećerene, odlično gase žeđ, a smiju ih jesti i dijabetičari.

Jagode takođe možete koristiti i za uljepšavanje, jednom ili dva puta sedmično na lice stavite izrezane kolutiće jagoda, ili možete ih umiksati pa namazati čitavo lice kao masku, tako će vam lice biti sjajno mekano i bez akni.

Za izbjeljivanje zuba idealna je jagoda, jednu jagodu dnevno uzmite i trljajte zube oko 5 minuta zatim isperite, tako če te ukloniti naslage i karijes sa zuba.

Jagode mogu vam pomoći i kod:

• Jačanja imuniteta
• Bolesti jetre i žući
• Artritisa i reume
• Liječi anemiju
• Bubrežnih kamenaca
• Oporavka od nekih teških bolesti
• Mršanja
• Izbjeljivanja zuba

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)