LJEKOVITA SVOJSTVA ZELENOG ČAJA…

. Zeleni čaj pomaže u prevenciji karcinoma pluća, gastrointestinalnog trakta te kod karcinoma koji ovise o razini estrogena primjerice raka dojke. Osobe koje koriste koagulante, koje pate od nesanice, visokog pritiska, astme i srčanih problema prije konzumacije zelenog čaja, trebale bi se konsultovati s doktorom.Većina nutricionista se slaže kako se prednosti zelenog čaja ne bi trebale umanjivati raznim drugim aromama ili šećerima. Ako čaj sadrži šećere onda može sadržavati više kalorija, što neće doprinijeti topljenju masnoća.

Kao i bilo koja druga namirnica, zeleni čaj ima rok trajanja – što je svježiji veća je djelotvornost.
Jedno istraživanje pokazalo je da je dobro piti zeleni čaj prije tjelesne aktivnosti jer on stimulira izgaranje dodatnih kalorija. Ono što je važno dodati je i da zeleni čaj nema nuspojava. Jedina zabilježena negativna strana je nesanica i to samo ako se čaj konzumira nedugo prije odlaska na spavanje. Zeleni čaj ne smijete previše koristiti. Trudnice i dojilje ne smiju piti više od 1 šolje dnevno.

Zeleni čaj sadrži dosta kofeina koji reguliše probavu i krvni pritisak, međutim ako ga ne koristite kako treba može doći do nesnice i može da naškodi vašem zdravlju.

Zeleni čaj pomaže kod : holesterola, jača srce, reguliše šećer, ubrzava metabolizam, jača imunitet, usporava napredak karcinoma, pamćenja, sprećava karijes.

Zeleni čaj se priprema tako što stavite jednu vrećicu u šolju i pustite da vam voda proključa, tako proključalu vodu ostavite da se ohladi dvije minute i tek zalijete čaj, jer kipuća voda ubija dejstvo čaja.

Ako želite da održavate život zdravim pogledajte na Ovom linku još mnogobrojne savjete…

 

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)