Pet znakova da je vaša beba zdrava

Roditelji često strahuju da li njihova beba dovoljno jede, spava i da li uspješno raste i razvija se. Stručnjaci su da li nekoliko savjeta i znakova da je vaša beba zdrava.

Beba postaje snažnija

Mnoge bebe glavu mogu samostalno da drže već nakon prvog mjeseca, ali to traje veoma kratko. Do trećeg mjeseca to ide uspješnije i tada znate da je u stanju naprezati svoje male mišiće. Da biste joj u tome pomogli pobrinite se da van sjedalice provodi kvalitetno vrijeme te je povremeno držite na podu potrbuške jer joj to može pomoći da ubrza razvoj različitih grupa mišića.

Sve manje plače, a više spava

Kako se nervni sistem bebe razvija, tako će i njenenavike spavanja biti sve urednije, bilo da je riječ o dnevnom ili noćnom snu. Ovo navikavanje na određenu rutinu obradovat će roditelje, a počinje po navršenom četvrtom mjesecu, iako je činjenica da se neke bebe brže priviknu na sistem.

Beba se smiri kada je dodirnete, i pričate

Ovo je dovoljan dokaz da ste se povezali sa  vašom bebom. Bebe inače mnogo plaču ali majčin i očev glas im je nešto što im mjesecima privlači pažnju dok su bili u stomaku pa se isto dešava i kada se rode. Bebe ako čuju vaš glas u kombinaciji sa ušuškavanjem, nošenjem i maženjem, to bi ih trebalo svakako umiriti i prvi je korak u emocionalnom razvoju.

Dnevno mjenjate više od 5 pelena, a beba ipak dobija na težini

To dokazuje da se beba ovoljno hrani, iako količina popijenog mlijeka iz dana u dan može varirati. Mnoge majke koje doje pitaju se da li je to dovoljno za bebu. Dokaz za to su mokre pelene. Nakon rođenja beba važne su i redovne posjete pedijatru, a u međuvrmenu pratite punjenje pelena. Ključan je sveukupni rezultat – rast težine.

Beba gleda u boje, uzorke i pokrete

Beba s vremenom oštri vid. Kada se beba rodi vidi otprilike 20 posto i to na daljinu od 20 do 30 centimetara. Kada napune mjesec vide još dalje, a do drugog mjeseca većina ih prati svijetle boje, zanimljive uzorke i objekte koji se vrte. S obzirom da nemaju savršenu viziju niti dulju percepciju, oduševljava ih kontrast boja.

 

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)