Med i cimet kao lijek

Kombinacija meda i cimeta se koristi u drevnim tradicionalnim kineskim i ayurvedskim sustavima liječenja. Dva sastojka s jedinstvenim ljekovitim sposobnostima imaju dugu povijest kao kućni lijek. Cimet je jedan od najstarijih začina poznatih čovječanstvu, a popularnost meda ne jenjava kroz cijelu povijest. Eterično ulje cimeta i enzim koji proizvodi hidrogen peroksid, a koji se nalazi u medu, kvalificiraju ove dvije “antimikrobne” namirnice s mogućnošću zaustavljanja rasta bakterija i gljivica. Ne koriste se samo za obogaćivanje okusa pića i lijekova, već i kao sredstvo za balzamiranje te kao alternativa tradicionalnim konzervansima zbog svojih djelotvornih antimikrobnih svojstava.


Šta sve liječi :

Zubobolju:Napravite smjesu od jedne kašikicu cimeta u prahu i pet kašikica meda. Stavite na zub koji vas boli. Ovo možete primijenjivati tri puta na dan.

Probavne smetnje: Cimet u prahu pomiješajte s dvije kašikice meda i pojedite prije jela. Na taj način ćete moći probaviti i najteža jela.

Dugovječnost:Vjeruje se da svakodnevno uzimanje čaja s medom i cimetom može produžiti život. Pomiješajte 4 kašikice meda, 1 kašikicu cimeta u prahu i 3 šoljice vode, prokuhajte i napravite u obliku čaja. Popijte 1/4 šoljice, 3 do 4 puta dnevno. Vaša koža će biti mekana i svježa, a odgodit ćete i nastanak bora.

Infekcije kože: Pomiješajte med i cimet, smjesu stavite na dijelove kože koje je zahvatila infekcija, držite na koži oko 30 minuta, potom isperite toplom vodom.

Umor: Pomiješajte pola kašikice meda i pola kašikice cimeta u čaši vode. Popijte u popodnevnim satima kada najčešće osjećate umor. Svakodnevno konzumiranje ovog napitka će povećati vitalnost u roku tjedan dana.

Ubod insekata: Pomiješajte jednu kašikicu meda i dvije kašikice mlake vode. Dodajte jednu kašikicu cimeta u prahu, napravite smjesu i umasirajte na ubodene dijelove. Dokazano je da se bol smanjuje u roku od dvije minute.

Gubitak kose: Oni koji pate od gubitka kose ili ćelavosti trebaju pomiješati jednu kašikicu maslinovog ulja, jednu kašikicu meda i jednu kašikicu cimeta u prahu. Nanesite smjesu na tjeme i držite 15 minuta, potom operite kosu. Ova smjesa navodno može bila učinkovita čak i kada se drži samo 5 minuta na tjemenu

Imunitet:  Dnevno uzimanje meda i cimeta u prahu osnažuje imunitet i štiti organizam od bakterija i virusa.

Gripa: Španjolski liječnici su otkrili, da med sadrži prirodne sastojke, koji ubijaju viruse i štite od gripe.

Mršavljenje: Prokuhajte med i cimet u prahu u čaši vode. Pijte to svako ujutro na prazan želudac pola sata prije doručka. Kod redovnog konzumiranja, pomaže smršaviti čak i vrlo debelim osobama.

Srčane bolesti :Napravite pastu od meda i cimeta u prahu. Namažite je na hljeb umjesto marmelade, i jedite to redovito za doručak. Ovo će smanjiti nivo kolesterola u arterijama i spriječiti srčani udar

Holesterol: Promiješajte dvije velike kašike meda i tri čajne kašikice cimeta u velikoj čaši . Kada to popijete, nivo kolesterola će se sniziti za 10% u roku od dva sata.

Prehlada: Ako patite od prehlade, uzmite jednu veliku kašiku meda sa ¼ kašikice cimeta. Uzimajte to tri dana za redom. Ovo će riješiti prehladu, hronični kašalj i začepljenje sinusa.

Bol u želucu:Med u kombinaciji sa cimetom izliječit će bol u želucu. Uzimajte to redovito da bi iskorijenili čir na želucu.


About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)