Nekoliko tajni uspješnog nošenja bebe u marami

Sling marama može da bude siguran način za nošenje bebe, ali ako se koristi pogrešno ona predstavlja opasnost za novorođenče. Marama se pravi od različitih materijala. Prednost prirodnih je dobra ventilacija, što omogućava da ne dođe do pregrijavanja bebe, također je važno da je tkanina čvrsta.

Dajemo vam nekoliko savjeta zašto je dobro da je  koristite:

Raniji razvoj govora:

Istraživanja su pokazala da su bebe otvorenije za spoljašnje podsticaje kada se nose, zbog čega lakše usvajaju i uče nove stvari. Beba će mnogo toga da nauči preko vašeg glasa i izraza lica.

Sigurnost i samopouzdanje:

Mnoge se mame mlade boje da im djeca ne postanu previše zavisna od njih. Zbog čestog nošenja u marami, ali istina je zapravo sasvim drugačija. Istraživanja otkrivaju da djeca koja su tokom prve godine života ostvarila čvrste i jake veze sa svojim roditeljima imaju više izgleda da izrastu u osobe koje vjeruju u sebe.

Moželi spavati beba u marami:

Beba će se osjećati tako opušteno ušuškamo u vašem naručju da će najvjerovatnije većinu vremena spavati. To je potpuno uredu i sigurno, pod uslovom da ste pri stavljanju bebe ispoštovali naznačena pravila bezbjednosti.

Kontakt koža na kožu:

Kontakt sa bebinim tijelom, dok je nosite u marami, podstaći će lučenje oksitocina, hormona ljubavi, i u vašem i u bebinom tijelu, što će pomoći stvaranju jedinstvene i čvršće povezanosti.

Bebina guza treba da se nalazi niže od koljena:

Beba kada se rodi , bebine zglobne čašice nisu u potpunosti razvijene, zbog čega se tokom prve godine preporučuje što češće držanje u pravilnom položaju, odnosno u marami. Beba treba da je dovoljno blizu vašeg tijela, kako bih joj leđa imala potporu i prirodno držanje, a nogice trebaju biti postavljene u obliku slova M.

Dragocjena pomoć u slučaju grčeva:

Tokom prva dva do tri mjeseca jedna od pet beba ima grčeve, ali ova faza ne traje dugo, uvijek je veoma iscrpljujuće i za mamu i za bebu. Kada imate maramu, moći će te bebi uvjek pružiti utješnu blizinu i toplinu svog tijela. Držanje bebe u uspravnom položaju, sprečava vraćanje mlijeka u jednjak, što uzrokuje bolni refluks.

Pravila bezbjednog nošenja marame:

  • Čvrsto stegnite maramu uz tijelo da ne bi bilo praznog prostora između nje i vašeg tijela.
  • Bebino lice treba da vam je jasno vidljivo u svakome trenutku.
  • Bebina glava treba da je što bliže vašoj bradi, ali u granicama udobnosti i za nju i za vas.
  • Bebina brada treba da je svo vrijeme odvojena od njenih grudi, kako biste bili sigurni da može nesmetano disati.
  • Leđa treba uvijek da imaju čvrstu potporu tako što će bebin stomak i grudi biti čvrsto priljubljeni uz vaše tijelo, kako joj usljed labavog držanja glava ne bi padala, a disanje se otežalo.

 

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)