Obrišite podate sa starog tableta prije nego ga poklonite

Prije nego što poklonite svoj stari tablet nekom od bližnji svoji ili ga prodate, obratite pažnju da ste sa njega obrisali sve svoje podatke i korisničke račune.

Kupili ste novi tablet i sad namjeravate svoj stari tablet pokloniti članu porodice, prijatelju, ili možda čak i prodati. Prije nego to i učinite, pročitajte kako u potpunosti izbrisati pohranjene brojeve kreditni kartica, i sve osobne podateke.

Za brisanje ili poništavanje vašeg tablet uredžaja treba učiniti nekoliko koraka, i utrošiti nešto vremena. Kao prvo provjerite jeste li napravili sigurnosnu kopiju svih svojih privatni podataka, i fotografija jer postupak će obrisati sav sadržaj s tableta. Takodžer potrebno je izvršiti odjavu korisnički računa kojima ste upravljali putem tableta. Kao npr, Microsoft Office – Facebook – G-Mail i slično. Uklonite sve Memorijske kartice koje se koriste s tabletom.

Tačni koraci u procesu kompletnog brisanja podata razlikuju se od verzije Androida i proizvodžača, ali krenite od sistemski postavki i tražite opciju Sigurnosna kopija, ili Sigurnosna kopija i vračanje na fabričko. Budite sigurni da znate Korisničko ime i pasvord Google korisničkog računa. Obratite pažnju da je uredžaj priključen na napajanje da se nebi baterija ispraznila usred procesa.

Kopirajte podatke prije brisanja

Kako bi u potpunosti zaštitili svoje podatke o finansijskim računima, možete napraviti kopiju podataka prije brisanja. Ako se uredžaj nadže u tudžim rukama, izbrisani podatci če i dalje biti kriptirani i zaštičeni. Mnogobrojni novi tablet uredžaji u postavljenim opcijama već imaju enkripciju. Ako se radi o starijim uredžajima, opcija se nalazi u sigurnosnim opcijama.

Oprez enkripcija vaših podataka na starijim uredžajima može potrajati, i više od jednog sata, a uredžaj če se tjekom procesa nekoliko puta gasiti i ponovo pokretati.

Proces vraćanja vašeg uredžaja na fabričke postavke takodžer traje preko sat. Nakon što ste napravili sigurnosnu kopiju, možete otpočeti brisanje. Otvorite postavke i potražite, zavisno od uredžaja, opciju sistem ili sigurnosna kopija i vračanje na fabričko. Unesite potrebne lozinke i PIN-ove kad to od vas bude traženo.

Na vašem zaslonu bi trebali vidjeti upozorenje o brisanju svih podataka i korisnički računa. Pritisnite opciju resetuj tablet pa odma zatim izbriši sve.

U slučaju da neželite da vas stari tablet bude povezan s vašim Google računom, prijavite se na vaš račun i potražite stranicu pod nazivom nedavno korišteni uredžaji. Na listi uredžaja korištenim od vas pronadžite stari tablet i uklonite ga. Nakon odradženi gore navedeni radnji vaš tablet je spreman da postane nečiji poklon.

 

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)