Pedijatri savjetuju kako da olakšate astmu kod djece

Djeca koja imaju astmu vrlo je važno kako da je njegujete pravilno, jer zbog suženih dišnih puteva djeca mnogo teže proživljavaju asmatični napad od odraslih. Kao roditelj možete puno toga učiniti kako bih svome dijetu olakšali život s ovom bolešću.

Astma ne kontrolisana može uzrokovati nepopravljiva oštećenja kod djece.

Napade astme mogu izazvati alergeni, naporna tjelesna aktivnost i emocionalni stres. Dišni putevi se prilikom napada sužavaju i stežu od  upale, sakupljanja sekreta i oticanja.

Prvi siptomi astme su kašalj, kratkoća udisaja ili teškoće sa disanjem te osjećaj stezanja u prsima. Noćni kašalj je karakterističan siptom astme kod djece čak i kada ne pokazuju nijedan drugi siptom bolesti.

Važno je utvrditi da li je vaše dijete alergično na neke određene subjekte iz okoline, osluškivati disanje te voditi dosta računa o promjenama na koži djeteta.

Kada dođe do asmatičnog napada važno je djetetu omogućiti disanje, odnosno da kisik dođe u organizam, ljekari obično propisuju brinhodilator ili pumpice sa lijekom koji nakon inhalacije otvara disajne puteve.

Ljekari savjetuju da dijetu dajete što više tečnosti kako bi spriječili dehidraciju, te propisati lijekove za izbacivanje nakupljenog sekreta u disajnim putevima.

Šta roditelji mogu da urade za svoje dijete koje ima astmu :

Važno je da iz kuće i stana uklonite sve što stvara alergene kao što su biljke i parfemi, jako je važno da održavate kuću čistom, osobito od prašine, pomoći će takođe i smirenost i topla atmosfera u kući, da ne izaziva kod djece uznemirenost.

Nikako nemojte pušiti u prostoriji blizu asmatičnog djeteta, i nemojte dati da drugi puše.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)