Upala uha kod bebe

Prvobitni siptomi koji se javljaju kod beba kada imaju upalu uha.

Postaju iznenada uznemireni, vrište i trljaju glavicom od podlogu, prinosi ruke ušima, ili trpa ruke u usta i odbija hranu, jer dojenje ili sisanjem pojačava bol.

Navedene siptome majke pogrešno protumače, misle da je dijete gladno, ili da ima grčeve. Čulo sluha se sastoji iz tri djela a to su: srednje i unutrašnji dio uha, spoljašnje uho čini ušnu školjku i spoljašni ušni kanal.

Svi se pitamo zašto je infekcija uha češća u dječijem uzrastu. Naime čak i kod pravilne higijene, povezanost srednjeg uha sa ždrelom čini ga posebno osjetljivim na infekcije. Infekcije gornjih disajnih puteva kod djece su inače češće nego kod odraslih.

Infekcije uha su uvijek praćene uvećanim trećim krajnikom, koji tada sužava unutrašnji otvor Eustahijeve tube, ona je kod beba kraća pa kroz nju lakše prolazi sekret nosa i ždrela.

 

Pitamo se često zašto nas uho boli

Obično razlog je izazvan od strane špoljašnji faktora i najčešće pogađa spoljašnje ili u srednje uhu. Povrede ili infekcija spoljašnjeg kanala i bubne opne su češće kod beba, naročito kod posljedica guranja u uho stranog tijela.

Bol koji dopire iz srednjeg uha je jači, jer beba prilikom mrdanja i naručito dojenja nadražaje brojnie nervnie završetake. Svako rastezanje bubne opne izaziva jak bol. Kao prvu pomoć kod bola uha treba te dati lijek za smirivanje upale i ublažavanje bola. A do šest mjeseci dolazi u obzir samo paracetamol, a poslije navedenog uzrasta može se piti brufen koji ima jače dejstvo.

 

Od koristi može biti i da grijete uho djeteta, najbolja opcija je da šaku soli stavite u krpu i zagrijete. Zatim stavite na uho djeteta, ova metoda je dovoljna da bebu smiri i dočeka jutro do doktora. Naravno u prirodnoj medicini se čak koristi i maslinovo ulje koje se zagrije i nakapa u uho.

Korištenje štapića za uši u cilju da očistite uši, zapravo je kontraproduktivno jer ceruminozni čep iritira kožu i dovodi do jaće upale uha. Štapić može ako se dublje gurne odštetiti bubnu opnu i stvoriti jaku bakterijsku infekciju. Zbog toga ušni ljekari ne podržavaju štapiće, suviše su strogi po pitanju štapića.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)