Ljekovita Svojstva “Mladog Luka”

Volite proljetne salate ako da? Onda razmišljajte mladi luk, pored toga što jelu daje jedinstven ukus i odličan je izbor za salatu, mladi luk je prepun zdravim esencijalnim hranjivim tvarima. Ali pre nego što počnete da konzumirate ovo zdravo povrće, treba da znate o njegovim dalekosežnim zdravstvenim koristima.

Proljetni mladi luk ne samo da ima dobar okus, nego je i izuzetno zdrav za tijelo. Obično poznat kao skalion ili zeleni luk, ovo je jedna od najpoželjniji kineski namjernica koja je ukusna i sadrži puno bitni hranjivi tvari. Zeleni lisnati dio i bijela glavica proljetnog luka su podjednako zdravi. Mladi luk ima malo blaži okus od običnog luka i može se kuhati ili jesti sirovo. Većina kineskih predjela ima mladi luk kao jedan od ključnih sastojaka. Osim toga, on je jedna od najzdravijih opcija.

Zeleni luk je izvrstan izvor sumpora koji je vrlo koristan za cjelokupno zdravlje. Posjeduje spojeve poput alil sulfida i flavonoida koji sprječavaju rak i bore se protiv enzima koji proizvode stanice raka. kako biste izbjegli rak počnite jesti zdravo, tako što ćete u svakodnevnu prehranu uključiti više mladog luka.

Sumpor prisutan u proljetnom mladom luku također igra veliku ulogu u regulaciji šećera u krvi. Zahvaljujući spojevima sumpora, sposobnost organizma da proizvodi inzulin značajno se povećava. A to u velikoj mjeri pomaže u prevenciji dijabetesa.

Ljekovita Svojstva Mladog Luka

 

Pospješuje zdravlje srca.

Prisutnost antioksidanata u mladom luku pomaže u sprečavanju oštećenja DNA i staničnog tkiva inhibicijom djelovanja slobodnih radikala. Vitamin C pomaže u snižavanju visokog kolesterola i krvnog pritiska u tijelu što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Spojevi sumpora prisutni u mladim lukovima također pomažu u smanjenju rizika od koronarnih srčanih bolesti.

Poboljšava vašu gustoću kostiju.

Proljetni luk opterećen je visokom razinom vitamina C i vitamina K, od kojih su oba ključna za normalno funkcioniranje kostiju. Vitamin C pomaže u sintezi kolagena koji čini vaše kosti jakim, dok vitamin K igra ključnu ulogu u održavanju gustoće kostiju.

Poboljšava respiratorne funkcije.

Mladi luke je poznat po anti-bakterijskim i antivirusnim svojstvima, on je jedan od najčešće korištenih prirodnih lijekova za liječenje virusnih infekcija, gripe, prehlade, itd. Također je utvrđeno da stimuliraju aktivnost dišnog sustava i pomažu u izbacivanje sputuma.

Pospješuje zdravlje očiju.

Zeleni luk sadrži karotenoide kao što su lutein i zeaksantin koji djeluju kao zaštitnici vašeg vida. Ovo zeleno povrće sadrži vitamin A koji igra vitalnu ulogu u održavanju normalnog vida i čuva vaše oči zdravim. Otkriveno je i da štite oči od upale i da se bore protiv makularne degeneracije – kliničkog stanja koje rezultira gubitkom vida.

Smanjuje rizik od raka.

Mladi luk bogat je snažnim spojem koji sadrži sumpor koji se zove alil sulfid koji pomaže u smanjenju rizika od razvoja raka debelog crijeva. Flavonoidi također pomažu u prevenciji raka inhibicijom proizvodnje enzima ksantin oksidaze, što uzrokuje oštećenje DNA i staničnog tkiva proizvodnjom slobodnih radikala. Osim što jedete Mladi luk koji se bori protiv raka, mijenjanjevaši prehrambenih navika također možete dovesti do sprječavanja raka i prije nego što je nastao.

Snižava razinu šećera u krvi.

Istraživanja su pokazala da sumporni spojevi prisutni u mladom luku pomažu u snižavanju razine šećera u krvi. To se postiže povećanjem razine inzulina, hormona koji je neophodan za transport šećera u krvi do tjelesnih stanica. Dakle, ako ste dijabetićar ili samo se želite zaštiti, onda dodajte ovo povrće na svoj popis zdrave ishrane.

Poboljšava funkciju želudca.

Mladi luk koristi se u olakšavanju probavnih problema, on djeluje kao snažan prirodni lijek za sprječavanje proljeva i drugih komplikacija vezani za želudac i probavu. Osim toga, on također poboljšava apetit. Unošenjem velikih količina vlakana, ovo zeleno povrće pomaže vašem probavnom sustavu da bolje funkcionira.

Štiti od infekcije.

Sumpor, mineral, prisutan u proljetnom mladom luku, sprečava rast gljivica, dok vitamin K pomaže u zgrušavanju krvi. Razna studija urađena na mladom luku su također otkrili da poboljšavaju cirkulaciju krvi i apsorpciju vitamina B1 od strane tijela čime se smanjuje stres i umor. Vitamin C djeluje kao snažan antioksidans koji štiti tjelesna tkiva od oštećenja i upale.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)