Kako njegovati bebine noktiće

Dobro je održavati noktiće bebi kratkima i čistima, postoje i drugi načini kako ih skratiti osim rezanjem. Bebini nokti jako brzo rastu, a neke bebe se rađaju s već dugim noktima. Ipak se roditelji boje kako bi se beba noktićima mogla ogrebati po licu. Rezanje noktića makazicama nije baš ni najpametnije. Bebini noktići jako su mekani i nemaju pregledne rubove te ih je teško zahvatiti makazicama. Vrlo lako može doći do ozlijeda i infekcija, pa rezanje noktića prvih dana djetetova života možda nije idealan potez.

Umjesto toga možete nježno ostrugati oštre krajeve bebinih noktiju vlastitim prstima. Kao što smo već napomenuli, bebini noktići toliko su mekani da će taj višak otići sa lakoćom. Sigurnije od rezanja osjetljivih noktiju novorođenčeta je i korištenje rašpice za nokte, naravno prilagođene bebama. Kada dijete malo poraste, rašpicu možete koristiti kako biste uredili i izjednačili rubove noktiju nakon rezanja.

Najidealnije rešenje da se ne izgrebe jeste oblačenje rukavica na rukice koje će pomoći da se beba ne grebe po licu.

Nikada nemojte rezati bebama noktiće dok prvo ne operete svoje ruke i dezinfikujete ruke, zbog moguće infekcije bebini prstića.

Kada režete bebi noktiće pritisnite jastučić na prstu dalje od nokta kako biste spriječili povrede kože i odovjili rub nokta od kože, a bebinu ruku čvrsto držite svojom. Režite nokte na rukama na način da pratite prirodnu liniju nokta, dakle malo zaobljeno, dok nokte na nogama režite ravno. Ne režite rubove na noktima na nogama jer bi tako moglo doći do urastanja i infekcija.

Ako slučajno ozlijedite kožu kod djetetova nokta, nemojte paničariti i prepadati se, jer se to događa mnogim roditeljima. Nježno pritisnite komad vlažne vate na područje koje krvari i krvarenje će uz pritisak uskoro prestati.

Dobro je rezati nokte nakon kupanja, kada omekšaju, ili kada beba zaspi pa je mirna. Jagodice lagano pritisnite prema dolje kako biste spriječili zarezivanje kožice ispod nokta.

Nokti na nogama, kao i u odrasloj dobi, rastu mnogo sporije. Ipak, redovito provjeravajte stanje noktiju na nogama kako ne bi došlo do urastanja. Vrlo je važno da nokte na nogama ne režete polukružno, nego vodoravno, jer može doći do urastanja ruba nokta u meso, a rezultat mogu biti crvenilo, oteklina, bol, a ponekad i infekcija. Ako primijetite neki od tih simptoma, obratite se pedijatru.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)