Kako hraniti bebu u prvoj godini života

Koristite ovaj vodič kako biste saznali čime i koliko hraniti vaše dijete u prvoj godini njegova života. Iznosi navedeni u članku su samo smjernice tako da se ne brinite ako vaše dijete jede malo više ili manje nego što je u članku prikazano. Vodić je zamišljen kao ideja o planu hranjenja vašeg djeteta od rođenja do godine dana života.

Iako neki preporučaju uvođenje žitarica kao prvu hranu koju će vaše dijete okusiti, sasvim je u redu ako isto tako počnete davati kašice od voća i povrća.

Bebe do 4 mjeseca imaju reflekse hranjenja samo takve da se mogu okrenuti prema bradavici i pronaći hranu. Bebu samo dojite majčinim mlijekom ili dohranom, po potrebi malo dajte čaja od komorača.

Beba od 4-6 mjeseci života može čvrsto držati glavu i sjedi dobro u stolici, porođajna težina se udvostručila i ima refleks zatvaranja usta oko malene kašikice. Može pomaknuti hranu od naprijed prema stražnjem dijelu usta te okretati jezik naprijed ili natrag. Bebu hranite majčinim mlijekom ili dohranom, od hrane dajite krompir, tikvice, jabuke, banane, breskve, kruške.

Beba od 6-8 mjeseci života je u potpunosti spremno za gutanje i mekšu hranu. Bebu hranite majčinim mlijekom ili formulom. A od krute hrane kašasto meso piletina, svinjetina i govedina. Od povrća mrkva, tikvice, slatki krompir, možete dijetu davati jogurt.

Beba od 8-10 mjeseci života je jednako čvrsta kao i sa 8 mjeseci,sada uzima stvari u ruke hvata i stavlja u usta. Bebu hranite sa majčinim mlijekom ili formulom, nema više potrebe da joj miksate hranu slobodno joj dajite komadiće male voća i povrća. Počnite davati ječam, pšenicu ,zob, mješovite žitarice.

Beba od 10-12 mjeseci života dijete ima više zubića i pokušava da koristi kašikicu, preporučujemo vam da dajete dijetu plastične kašikice kako se nebi povrijedilo. Bebu hranite majčinim mlijekom ili formulom, voće sjecite na veće kockice i slobodno pravite kombinacije jela npr: mljeveno meso i krompir, povrće sa nekim mesom.

Bebi nikako nemojte davati šećer.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)