Kako se riješiti dosadne “Ešerihije Koli”

Bakterijske infekcije mogu baš da zagorčaju život. Izazivaju razne poteškoće pa čak i nervozu, a kada pronađu pogodno mjesto za razmnožavanje, ne napuštaju ga lako. Ako se blagovremeno ne lječe, mogu da uzrokuju ozbiljne komplikacije. Ešerihija koli je jedna od najčešćih ali i najupornijih bakterija. Mnogi ni posle višegodišnje borbe ljekovima, čajevima i raznim preparatima, ne mogu da se izbore uspešno sa njom.

Ešerihija koli je u grupi koliformnih bakterija, koje se inače nalaze u stolici, a pri sanitarnim pregledima vode za piće i namirnica služe kao indikator fekalne infekcije. Lako se prilagođava na uslove sredine, u kojoj se nalaze i ubrzano razmnožava bez kiseonika.

Ova bakterija je prirodni stanovnik u crevima ljudi i životinja, ali u uobičajenim okolnostima ne izaziva nikakve probleme. U organizam bebe, preko majke, dospjeva u roku od 40 sati nakon rođenja. Patogene vrste mogu da izazovu urinarne i crijevne infekcije. U ređim slućajevima mogu dovesti do teških bolesti, čak i do smrtnog ishoda.

Razmnožavanje ešerihije koli i opasnost od urinarnih infekcija pojačavaju se kada je imuni sistem oslabljen.

Jedan od načina prenošenja ešerihije koli u urinarne organe jeste putem seksualnih odnosa, posebno kod onih parova koji upražnjavaju analni seks. Stoga je higijena genitalnih organa vrlo važna. Urinarne infekcije izazvane pomenutom bakterijom češće se javljaju kod osoba ženskog pola kojima se kao preventiva savetuje mokrenje nakon odnosa kako bi iz organizma izbacile potencijalno prisutnu bakteriju.

Do urinarnih infekcija ne mora doći samo putem seksualnih odnosa, već i kada se o higijeni genitalija ne vodi dovoljno računa. Ešerihija koli prenosi se i preko nedovoljno opranog voća i povrća, prljavih ruku i zagađene vode. Preventivna mjera je unos dovoljne količine tečnosti, dva litra na dan, jeste doza koju savetuju svi doktori. Zdrava hidratacija omogućiće ispiranje mokraćnih kanala i sprečiti namnožavanje bakterije.

U trunoći ešerihija koli može donjeti ozbiljne probleme kako za majku tako i za plod.

Siptomi ešerihije koli su:

  • Malaksalost
  • Drhtavica
  • Visoka temperatura
  • Povraćanje
  • Proliv
  • Bol u donjem dijelu stomaka.

Liječenje ešerihije koli:

Lečenje infekcija izazvanih bakterijom ešerihija koli uopšte nije jednostavno. Leči se pomoću antibiotika, pri čemu se obavezno radi antibiogram kako bi se odredila osetljivost bakterije na pojedine antibiotike te prepisao onaj odgovarajući. Problem kod lečenja ovakvih infekcija jeste i sposobnost ešerihije da mutira i da se adaptira što joj omogućava da brzo postane otporna na medikamente.

Čaj od đumbira odličan je za jačanje imunog sistema pa samim tim i u borbu protiv uporne ešerihije koli. Preporučuje se i žvakanje njegovog korjena.

Čajevi od uve, listova breze, brusnice, hajdučke trave, peršuna, bosiljka, rastavića i kukuruzne svile takođe se u narodnoj medicini pominju kao potencijalni saveznici u lječenju ešerihije koli.

Iako se ešerihija koli lječi antibioticima i prirodnim čajevima, to ponekad nije dovoljno. U borbi protiv naporne bakterije potrebno je voditi računa o ishrani. Njeno namnožavanje povećava se kada je kiselost organizma pojačana. Zato je neophodno izbegavati hranu koja tu kiselost pojačava – masnu hranu, hranu poput slatkiša, grickalica i gaziranih napitaka. Konzumiranje kofeinskih napitaka, alkoholnih pića i cigareta loša su ideja dok ste „u ringu“ rame uz rame sa ešerihijom koli.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)