Prednosti i mane epiduralne anestezije

Epiduralna anestezija jedan je od napopularnijih načina suzbijanja boli kod trudnica tokom poroda. Svakako morate imati u vidu prednosti i mane ove anestezije. Epiduralna anestezija je dobra pri tome što otklanja bol pri porođaju, zatim je dobra kod porodilja koje imaju problema sa srčanim bolestima, preklampsije, pojedina oboljenja očiju, oboljenja bubrega i jetre

Da bi se epiduralna anestezija ispravno dala, trudnica treba da leži na boku, skupljena u položaj fetusa ili sjediti na rubu kreveta, povijenih leđa. Nakon toga uz pomoć igle u određeni dio kralježnice se stavlja tanki kateter kroz koji se ubrizgava lijek.

Prvo se ubrizgava manja doza da bi se vidjelo kako će reagovati trudnica i beba, zatim se daje ostatak doze. Ljekovi koji se daju u epiduralnoj anesteziji su uglavnom mješavina narkotika i anestetika. Prvo olakšanje se osjeti nakon samo 20 minuta što se primi cijela doza lijeka.

Prednosti epiduralne jeste na prvom mjestu mjestu da olakša bol koji će vam pomoći da prođete cijeli porođaj. Nakon što se bol lokalizuje trudnica će biti budna i prisebna za vrijeme poroda, a kako neće osjećati  bolove može odmarati, zatim i zaspati da bih prikupila snagu za ono što dolazi. Do bebe dolazi znatna količina lijeka. Nakon što trudnica primi epiduralnu može obaviti doktor i carski rez.

Mane epiduralne jesu u tome što morate biti u vrlo nezgodnom položaju bar 15 minuta dok se kateter ne stavi na mjesto, a zatim čekati još 20 minuta da lijek počne da djeluje. Djelimično možete izgubiti osjećaj u nogama i mogućnost stanjana na njih. Epiduralna zahtjeva pažljivo praćenje bebinih otkucaja srca i krvnog pritiska kod majke.

U nekim slučajevima se porod oduži, ili da se beba rodi uz pomoć vakuma. Može vam izazvati svrab lica i mučninu. Čak su i veće šanse da porodilja dobije visoku temperaturu za vrijeme poroda. Poslije epiduralne žene dobiju veliku glavobolju. Vrlo rijetki slučajevi da ovaj lijek izazove oštećenje živaca ili infekciju.

 

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)