Kako odviknuti dijete od dude

Odvikavanje od dude teže je što je dijete starije. Često se odvajanje od dude zna odugovlačiti čak na mjesec, godinu i više. Mi vam dajemo savjete kako da lakše dijete odbijete od dude.

Mito i nagrada:

Roditelji se dosta plaše ovog poteza, ali ne vjerovatno je koliko djece je spremno biti podmićeno i odreći se od dude zbog nečega, ako niste skloni mitu, onda nagradite dijete. Djetetu recite ako želi da dobije nagradu moramo ti uzeti dudu na neko vrijeme, i potrudite se da nagrada bude kako treba inače dijete neće nasjesti drugi put.

Čitajte mu knjigu i recite da se treba riješiti dude:

Dijete ako je malo starije, možete zajedno čitati knjig, pomoću koje će te mu objasniti psihički da mu ne treba više duda. Postoje i crtići namjenjeni tokom tog problema.

Učinite je neprivlačnom za sisanje:

Neki roditelji ne podržavaju ovu metodu, ali istraživanja su dokazala da je dosta uspješna. Možete je namjerno izbušiti ili komad otkinuti i objasnniti djetetu da se potrgla i da je morate baciti, a da novu ne možete nigdje naći. Ova metoda nije ni malo laka i može da bude opasna jer dijete može lako da otkine komadić i proguta. Tako da nismo skloni ovoj metodi.

Namažite dudu nečim odvratnim:

Ni ovu metodu ne podržavaju neki roditelji, ali to je jedina mogučnost, iako je pomalo okrutna. Ima raznih  preparata koji se mogu koristiti, a od jednog roditelja smo dobili informaciju da je koristio tabaco sos. Kod veće djece ova metoda neće upaliti jer se mogu sjetiti da dudu možete oprati.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)