Alen Islamović: Lješnik sa Une, moje plodove traži “Ferrero Rocher”

Popularni pjevač Alen Islamović i dalje nastupa i surađuje s Bjelim Dugmetom, bendom koji mu je donio popularnasto na prostorima bivše Jugoslavije. Odnedavno bavi se i privatnim biznisom.

Islamović u Bihaću posjeduje plantažu na kojoj je zasijao lješnike, a nedavno se pohvalio da svjetski poznata italijanska fabrika Ferrero Rocher traži otkup lješnjika baš od njega.

Alen je za portal “CDM” izjavio dokle je dogurao sa svojim privatnim biznisom uzgoja lješnjika. Njegova plantaža u Bihaću, obrađuju i vode on i brat njegove supruge. Plantaža se prostire na više od 25.000 kvadratni metara.

Tako ja provodim svoje slobodno vrijeme između vikenda, rad na plantaži poćinje od marta, pa sve do septembra oktobra, navodi Islamović.

Za održavanje plantaže dovoljno su dva dana u sedmici, prskanje, zaljevanje, prehrana preko lista i korena i naravno košenje trave. Ljubav prema zemlji i poljuprivredi mu je, ističe, usadio otac, a bihaćko polje najpogodnije je za uzgoj lješnika u na prostoru BIH.

Sorta lješnjika koju ja uzgajam najtraženija je na svjetskom tržištu za fabrike čokolade. Radit ćemo na tome da brendiramo naše plodove pod nazivom “lješnik sa Une”, a to bi trebalo početi za nekoliko godina. Plan je, dodao je Islamović, da kad odem u penziju farma bude kapaciteta između 10 -15 tona lješnika.

Navodeći da se za njegov proizvod interesuju poznati prerađivači. Za sada interesovanje su pokazali prerađivači lješnika iz Austrije, Švicarske, ali i Ferrero Rocher.

Farmu vodimo i održavamo prema propisima “Evropske Unije”, sve prepatate što koristimo odobreni su za upotrebu i neškode zdravlju. Da probate moj plod, ne biste vjerobvali, isto kao da ste uzeli kašikicu “nutele”, naveo je Islamović. Lješnike sam poslao u Švicersku na analizu oni nisu mogli vjerovati da tako nešto može da se uzgoji na balkanu.

Alen dodaje da on nemora da se bavi poljuprivredom, da on stvarno nemora ništa. ja sam jedan sretni dedo koji očekuje još unučića u toku ove godine. Naveo je još da radi na novom albumu.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)