Šta trebate znati o bebinoj fontaneli

Fontanele su mekana mjesta na bebinoj lobanji, koja se nalaze tamo gdje kosti još nisu srasle. Zahvaljujući njima, beba lakše prolazi kroz porođajni kanal, jer se kosti lobanji prilikom porođaja pomjeraju, stvarajući neku vrstu zone gužvanja.

Na bebinoj glavici ima ukupno šest fontanela, dvije glavne fontanele doktori nazivaju velikom i malom fontanelom. Velika fontanela se nalazi iznad čela i ima oblik romboida, dok se mala nalazi na potiljku i trouglastog je oblika. Po dvije male fontanele nalaze se sa obije strane u visini sljepočnica.

Zahvaljujući fontaneli, bebina glava je fleksibilna, i prema potrebi može da mjenja oblik. Tako beba bez problema prolazi kroz porođajni kanal. Čak u rijetkim slučajevima dešava se da se beba rodi sa špicastom ili iskrivljenom glavom, ali nema razloga za brigu, jer glavica najčešće poprima simetričan oblik već poslije nekoliko dana.

Kosti lobanje vremenom srastaju, a fontanele se zatvaraju. Mala fontanela se zatvara u 16.nedelji bebinog života, a velika tek u drugoj godini, ali vrijeme varira od djeteta do djeteta. Pedijatri redovno pregledaju fontanelu i razvoj bebine glavice.

Uvijek budite oprezni u ophođenju prema bebinoj glavici, ali nemojte baš ni pretjerivati i strahovati, mekana mjesta ipak prekriva čvrsto vezivo tkiva koje pruža dovoljnu zaštitu. Ako se velika fontanela malo udubi to vam znači da bebi treba tečnosti.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)