KOSA VAM PRERANO SIJEDI? EVO KAKO DA TO SPRIJEČITE…

Kao većina ljudi, vjerovatno smatrate da je pojava sijedih dio prirodnog procesa starenja ili jednostavno stvar genetike na koji se ne može uticati. I dok navedeni faktori imaju značajnu ulogu u nastanku sijedih, postoje načini da ovaj proces usporimo ili čak potpuno zaustavimo.

Šta uzrokuje pojavu sijedih?

Pigmenti pod nazivom melanociti koji se prirodno nalaze u folikuli dlake su odgovorni za boju kose koju imamo. Nakon što se proizvodnja ovog pigmenta zaustavi, kosa počinje da gubi svoju prirodnu boju te počinje da sijedi. Melanociti se postepeno prestaju proizvoditi nakon treće decenije života. I dok genetika i godine imaju značajan uticaj na ovaj proces, postoje mnogi drugi odgovorni faktori na koje možemo sami uticati.

Pojava sijedih i katalaza

Naučno je potvrđeno da je za pojavu sijedih odgovaran hidrogen peroksid koji se prirodno proizvodi u unutrašnjosti dlake i daje joj sijedu boju. Ovo se dešava uglavnom u poznijim godinama kada organizam prestaje proizvoditi enzim katalazu koji je odgovoran za razlaganje hidrogena.

Pored katalaze, enzim i antioksidans pod nazivom glutation peroksidaza takođe igra ulogu u razlaganju hidrogena i spriječavanju nastanka sijedih. Kako proizvodnja ovog enzima takođe prestaje sa godinama, u borbi protiv sijedih najbolje je pojačati unos ovog enzima na sljedeći način:

Uzimanjem suplemenata glutationa

Konzumiranjem namirnica bogatih vitaminom C koji pojačava nivo glutationa u crvenim krvnih zrncima

Vježbajte redovno. Vježbanjem povećavate nivo antioksidanasa u organizmu uključujući i glutation.

Kako spriječiti nastanak sijedih

Na sreću, na tržištu se danas mogu naći razne maske, suplementi ali i kućni lijekovi koji mogu značajno spriječiti ili zaustaviti nastanak sijedih.

Ako se uzme u obzir da je katalaza enzim i antioksidans odgovoran za razlaganje peroksida pojačajte unos namirnica sa visokim sadržajem antoksidanasa poput brokule, kelja, krastavaca i celara. Vitamin E je takođe zaslužan za proizvodnju katalaze u organizmu.

Na tržištu su takođe dostupne razne kapsule čiji sastav čini kombinacija melanina i keratina (gradivnog proteina kose) zajedno sa antioksidansima.

Riješenje za pojavu sijedih takođe možete potražiti i u svojoj kuhinji. Postoje određene tvrdnje kako kokosovo ulje može pojačati produkciju katalaze na koži.

Ako želite da održavate život zdravim pogledajte na Ovom linku još mnogobrojne savjete…

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)