ZUBNI IMPLATANTI !! EVO ŠTA TREBATE DA ZNATE PRIJE UGRAĐIVANJA ZUBNIH IMPLATANATA

Ako vam nedostaje jedan ili više zuba, zubni implantati najbolje su rješenje za vas. Njihova je najveća prednost ta što omogućavaju da se samouvjereno smijete, pričate, jedete i uživate u ostalim svakodnevnim aktivnostima bez razmišljanja o zubu ili zubima koji vam nedostaju.

Šta su zubni implantati?

Zubni implantati su titanijumske nadoknade koji se ugrađuju u viličnu kost, kako bi zamijenili korijene zuba koji nedostaju. Implantat u obliku šrafa ugrađuje se u viličnu kost na mjestu gdje nedostaje zub, a na njega se postavlja implantatska suprastruktura, na koju se zatim postavlja protetski rad.

Zubni implantat je izrađen od biokompatibilnog materijala koji srasta s kosti jer ga organizam ne prepoznaje kao strano tijelo. Postoje razne vrste implantata, a najviše pažnje zavrjeđuju implantati vodeće švajcarske kompanije Straumann.

Riječ je o osteogenetskim nadoknadama koje su rezultat preko 20 godina iskustva, rada i istraživanja. Radi se o vrhunskim proizvodima izrađenima po najvišim svjetskim standardima, koji osiguravaju dugovječnost i pouzdanost. Straumann proizvodi svoje precizne alate i zubne implantate s njihovim dodacima u Villeretu (Švajcarska) i Andoveru (SAD), dok regenerativna tkiva proizvodi u Malmöu (Švedska).

Svaki je Straumann implantat pod garancijom na materijal i garantuje odsutnost bilo kakvih defekata u materijalu ili lom. Svaki originalni Straumann implantat ima svoj dokument, koji nazivamo “pasošem”, te nakon ugradnje daje se pacijentu.

Kada se sve koriste zubni implantati?

Implantati se ne koriste samo kod gubitka jednog zuba, nego i u kombinaciji s drugim zubima kako bi podupirali fiksne ili mobilne protetske radove. Osim toga, ugradnja zubnog implantata znatno je bolje rješenje kada nedostaje samo jedan zub, za razliku od sanacije nedostatka mostom.

Iz jednostavnog razloga – nije potrebno brusiti susjedne zdrave zube koji bi bili nosači mosta.

Da li sam kandidat za ugradnju implantata?

Nedostaje vam jedan ili više zuba? Imate poteškoće pri ishrani ili ne govorite razumljivo zbog nedostatka zuba? Patite zbog neudobnih proteza koje loše prianjaju? Dentalni implantati su rješenje za vas.

Potencijalna prepreka može biti količina preostale kosti, odnosno visina i širina koštanog grebena. U tom slučaju je potreban dodatni zahvat augmentacije (povećanja) kosti kako bi se mogla izvesti ugradnja implantata u vilicu.

Imperativ je dobra oralna higijena, kao i to da nemate zdravstvenih problema koji mogu ugroziti zarastanje (npr. nekontrolisani dijabetes, hemoterapija/zračenje nakon tumora i slično).

Nakon kliničkog pregleda i dijagnostike, oralni hirurg procjenjuje jeste li pogodan kandidat za ugradnju implantata te u dogovoru s vama određuje terapiju.

Priprema za ugradnju implantata

Prije ugradnje zubnog implantata potrebno je napraviti kompletan pregled usne šupljine i digitalnu rendgensku snimku obe vilice (ortopan), kao i CBCT (3D).

Kroz razgovor sa stomatologom pacijent se detaljno upoznaje sa svim fazama ugradnje implantata, te fazama koje slijede nakon ugradnje.

Tok zahvata ugradnje implantata

Zubni (dentalni) implantat se ugrađuje u kost pod lokalnom anestezijom, stoga je sam postupak potpuno bezbolan.

Postoji nekoliko koraka ugradnje zubnih implantata:

Prvi korak je izvaditi postojeći zub (ako već nije izvađen) te ugradnja implanta.

Drugi korak je razdoblje oporavka koje traje od 3 do 6 mjeseci i tokom kojeg dentalni implantat srasta s kosti (proces koji se naziva oseointegracija).

Tokom zarastanja, ako implantat ima primarnu stabilnost, može se nositi i privremena krunica. Nakon što je okolno koštano tkivo sraslo s implantatom i tako osiguralo stabilan temelj za novi zub, na implantat se postavlja gingivo-former koji oblikuje zubno meso za zubnu nadoknadu.

Treći i četvrti korak nastupaju nedjelju do dvije kasnije, nakon zarastanja i oblikovanja zubnog mesa, kada se na implantat postavlja suprastruktura na koju se postavlja protetski rad, čime se postiže vrhunsko funkcionalno, ali i estetsko rješenje.

Zubni implantati – komplikacije

Do komplikacija koje mogu nastati sa zubnim implantatima najčešće dolazi ukoliko se ne slijede protokoli za ugradnju zubnog implantata. Prije ugradnje zubnog implantata potrebno je osigurati da je cijela usna šupljina zdrava, a posebno “zubno meso” tzv. parodoncijum.

Ako želite da održavate život zdravim pogledajte na Ovom linku još mnogobrojne savjete…

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)