LJEPOTA I ZDRAVLJE

Ljekovita Svojstva Dunje

Dunja je blagotvorno voće, porijeklom je iz jugozapadne Azije, a ljekoviti dijelovi su joj plod, listovi i sjeme, a posebnu ljekovitost ima sok i sirup ploda. Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

Sjemenke su njen najljekovitiji dio, i kada odstoje u vodi oslobađaju sluz koja pomaže kod problema s kašljem. One sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Sjemenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.

Zahvaljujući taninu i sluzi ova voćka djeluje na rad crijeva i sprečava infektivne bolesti. Takođe, dunja sadrži i dosta pektina, koji povoljno djeluje na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja.

Dunjin sok liječi kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuhana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za liječenje upala želudačne i crjevne sluzokože. Dunja se upotrebljava i za liječenje sluzokože ždrela, krajnika, disajnih puteva kao i ublažavanje obilnih menstruacija. Čaj od dunjinih sjemenki liječi nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah, dok sluz od sjemenki liječi opekotine i rane. Čaj od listova dunje je odličan prirodan lijek za zaustavljanje proliva.

Čaj od ploda djeluje na disajne tegobe, smiruje kašalj, promuklost I ublažava siptome bronhitisa.

Priprema: Dobro operite I očistite, zatim presjecite plod na četiri dijela. Odstranite sjemenke, I isjecite na listiće, odma ih stavite u litar vode da ne promjene boju, lagano kuhajte 20 minuta , zatim ostavite da se ohladi. Procjedite I pijte u gutljajima tokom cijelog dana.

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close