Jedan mali korak za čovjeka: Neil Armstrongov Čizma prodan je na aukcije za nevjerovatni 49.000 dolara

Čizma koju je nosio Nil Amstrong (Neil Amstrong) prodata je za 49.000 dolara kao dio aukcije svemirski suvenira. Prototip Apollo A7L lunarna čizma nikad nije otisla na mjesec sa poznatim astronautom. Vjeruje se da je korištena u drugom letu, ili da je korištena kao rezerva. Čizma se povezuje sa Amstrongom preko natpisa koji je napisan na jeziku. Čizma je još karakteristična po zlatno plavom eksterijeru.

Vjeruje se da su djelovi čizme ponovo redizajnirani, i upotrebiljavani za novije modele NASINIH odjevni predmeta. Mnogo je i drugi predmeta prodano na aukciji, uključujući sovjetsko svemirsko odjelo, potpisanu sliku Neil Amstronga, i niz Apollo 11 inžinjerski priručnika. Ukupna vrijednost prodani predmeta na aukciji iznosila je 110 hiljada američki dolsrs.

Boij Livingston (Bobby Livingston) Izvrsni direktor na RR Aukcijama, rekao je, to je rijedak artefakt koji pruža jedinstven uvid u dizajn, i kvalitet ugradžen u čizmu koju je nosio Amstrong tjekom svoga dalekog putovanje. I tako postao prvi čovjek koji je hodao po Mjesecu.

Misija Apollo 11 omogučila je da ljudi po prvi put dotaknu Mjesec 20 srpnja 1969 godine. Kapsula je sletjela na Mjesec noseči zapovjednika misije Nil Amstronga i pilota Buz Aldrin (Buzz Aldrin) i Majkle Kolins ( Michael Collins). Amstrong i Aldrin hodali su po Mjesečevoj površini dok je Kolins ostao u orbiti oko Mjeseca. Kada je Amstrong postao prva osoba koja je hodala po Mjesečevoj površini, rekao je ” To je mali korak za čovjeka, a džinovski za čovječanstvo”.

Orginalno svemirso odjelo iz 1970-tih sa zastavom SSSR-a na ramenui značkom programa Salyutov zakačenom na ljevu stranu poprsja, takodze je prodato na aukciji za 9.800 američki dolara. Odjelo je bilo dizajnirano tako da bude odjelo za spašavanje, u slučaju gubitka pritiska u letjelici.

Zbirka od 52 medalje koje odaju počast za razne misije i expedicije, isto je prodata za 19.500 dolara. Niz Apollo 11 inžinjerski priručnika prodano je za 9.800 dolara, dok je potpisana fotografija Neil Amstronga došla do 4.200 dolara. Prenosi DailyMail.

 

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.