Priprema na dolazak bebe iz porodilišta

Prvih mjesec dana života bebe je najosjetljivija na djelovanje okoline stoga se treba pripremiti dobro za dolazak bebe u kuću. Prostor treba prilagoditi djetetu, osigurati mu higjenske uslove i tišinu i mir. Maloj bebi je potrebno što više svjetlosti i prozračenost. Sve treba pripremiti prije dolaska bebe.

Šta je sve potrebno bebi za dolazak kući iz rodilišta:

Pribor za higjenu

Za njegu u prvim danima je preporučljivo samo vodu sa  kamilicom  koristiti, i naravno blage sapuniće za bebe. Za njegu guze potrebna je bademova krema. Za njegu pupka potrebno je bivacin,sterilne gaze,alkohol. Potreban vam je češalj i štapići za uši.

Odjeća za bebe

Obične pelene za široko povijanje. Od odječice su vam potrebne benkice, body na kopčanje, kapice, jednodjelna odjelca. Svu odjeću, pelene pamučne, peškire trebate oprati na 95º C bez omekšivača oprati. Zatim ispeglati  svu odjećicu zbog bakterija.

Ostala oprema

Dobro je imati podlogu za presvlačenje te prostor za boravak djeteta i prostor za spavanje. Ležaljka je praktična kao prostor za boravak  jer je naslon uzdignut pa dijete ne može iz nje pasti. najidealnije je bebu ostavljati u prostoriji gdje će da spava da ne zamjeni dan i noć, da uspostavi ritam spavanja.

Njega bebe

Prije kupanja bebe dobro operite ruke, dobro obratite pažnju na njegu pupka dok ne otpadne. Rub pelene treba da stoji ispod pupka, tako što presavijete pelenu da se ne bih pupak inficirao, jer beba urinira. Dijete treba kupati svaki dan. Najbolje je uveče da bih se bolje opustio i spavao.

Bebu je najbolje obući u pamučnu benkicu, i ne topliti puno jer može doći do iznenadne smrti.

 

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)