Ajnštajnovo pismo prodato na Aukciji a cijena sitnica

Riječ Bog za mene nije nista nego izraz i proizvod ljudske slabosti, napisao je slavni fizičar na godinu dana od svoje smrti.

New York – Pismo iz 1954. godine u kojem Albert Ajnštajn odbacuje riječ Bog, i svrstava je u proizvod ljudske slabosti, i u kojem piše o svojoj pripadnosti jevrejskoj religiji, prodato je na aukciji za nevjerovatni 2,9 miliona dolara objavila je glasnogovornica aukcijske kuce Kristis.

U svom pismu upučenom Njemacko – Jevrejskom filozofu Eriku Gutkindu Ajnštajn daje potpunu iskrenu i ogoljeno misljenje o vjeri, nazivajući Bibliju ” Kolekcijom plemeniti ali ipak primitivnih legendi”. Riječ Bog za mene nije ništa nego izreka i proizvod ljudske slabosti, napisao je fizičar godinu dana prije svoje smrti.

Cijena dostignuta na aukciji u New Yorku , bila je mnogo veča od procjenjene vrijednosti od kompanije Kristi koja je iznosila oko 1,5 miliona dolara. Aukcija je završena jako brzo, trajala je samo četri minute a cjena dobivena za ovako kratak rok je iznenadila sve. Ajnštajn je pismo napisao dok je živio u Prinstonu, u državi New Jersey, kao odgovor na Gutkindovu knjigu iz 1952. godine, u kojoj je pisno o jevrejstvu, Izrajelui modernom dobu

 

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)