Ljekovita svojstva kokosovog ulja

Kokosovo ulje jedan je od najpopularnijih proizvoda za zdravlje i ljepotu na tržištu. Može se koristiti za kosu ili kožu ili čak gutati, a često se smatra pozitivnim ljekovitim svojstvima.

Vjerovatno ste vidjeli kokosovo ulje puno spominjanih u posljednjih nekoliko godina, ali možda vam još uvijek nije jasno oko njegovih zdravstvenih koristi.

Ako je to slučaj, u ovom ćete članku naučiti devet načina kako redovito korištenje kokosovog ulja može predstavljati veliku zdravstvenu naviku. Zatim ćemo dati našu preporuku za pet proizvoda od kokosovog ulja koje biste mogli provjeriti.

Ljekovita svojstva kokosovog ulja

1. Kokosovo ulje pomaže kod gubitka kilograma.

Iako se može činiti kontratuktivnim, kokosovo je ulje zapravo mast za mršavljenje jer sadrži masne kiseline koje imaju snažne efekte na vaš metabolizam. Pomaže vam da sagorite više kalorija, smanjite apetit i smanjite BMI i masti u struku.

Kokosovo ulje se razlikuje od drugih masti koje možda jedete. Dok većina hrane sadrži masne kiseline dugog lanca, kokosovo ulje ima uglavnom masnih kiselina srednjeg lanca, koje se metaboliziraju drugačije od dužih. Masne kiseline srednjeg lanca nakon probavljanja idu direktno u jetru, gde se odmah mogu iskoristiti za energiju ili transformisati u ketonska tela. Uz to, studije su pokazale kako se masti srednjeg lanca ne skladište tako učinkovito kao ostale masti.

Kokosovo ulje je i „termogen“, što znači da njegovo konzumiranje može povećati sagorijevanje masti u odnosu na konzumiranje jednake količine kalorija iz drugih masti poput maslinovog ulja ili maslaca. Studije su pokazale da vam to može pomoći da sagorite i do 120 dodatnih kalorija dnevno. Takođe pomaže povećati brzinu metabolizma u tijelu uklanjanjem stresa na gušterači, što vam pomaže da sagorite više kalorija i izgubite kilograme.

Iako su efekti mršavljenja jedenjem kokosovog ulja u cjelini blagi, ono se pokazalo vrlo efikasnim u pomaganju ljudima da izgube masnoće na trbuhu. Ova posebna masnoća na trbuhu okružuje vaše organe i dovodi do upale, dijabetesa i bolesti srca.

Bilo koja vrsta smanjenja ove trbušne masti može imati velike pozitivne utjecaje na vaše opće zdravlje i dugovječnost. Lako ga je probaviti u usporedbi s drugim jestivim uljima, a pojačava rad štitnjače i podupire zdravlje vašeg endokrinog sustava.

2. Kokosovo ulje pomaže poboljšanju zdravlja srca.

Pokazalo se da kokosovo ulje povećava nivo dobrog HDL holesterola i smanjuje nivo lošeg LDL holesterola. To znači da će sniziti rizik od razvoja srčanih bolesti i visokog krvnog pritiska. To se događa i zbog triglicerida srednjeg lanca koji se nalaze u ovom ulju. Ove jedinstvene zasićene masti pomažu kod dva glavna faktora rizika za kardiovaskularne bolesti: gojaznost i arterioskleroza.

Iako sama pretilost može oštetiti vaše srce i povećati rizik od kardiovaskularnih problema, glavni uzrok srčanih i moždanih udara je arterioskleroza, koja nastaje kada vam arterije očvrsnu i postanu uske. Trigliceridi srednjeg lanca poput kokosovog ulja pomažu u sprečavanju otvrdnuća vaših arterija što može smanjiti rizik do ovih zdravstvenih problema.

Zamjena nekih nezdravih ulja koja ljudi često koriste dok kuhaju (poput biljnog ili suncokretovog ulja) kokosovim uljem je sjajan način da započnete zdrav život. Za razliku od ovih ostalih ulja, kokosovo ulje zapravo djeluje s vašim tijelom kako bi sve funkcioniralo na optimalnom nivou.

3. Kokosovo ulje pomaže ublažavanju simptoma Alzheimerove bolesti.

Kokosovo ulje sadrži masne kiseline koje pomažu u poboljšanju moždane funkcije Alzheimerovih pacijenata. Ovaj efekat ima veze sa ketonima, koji su ono što vaše tijelo proizvodi kada pretvara masti u energiju. Vaš mozak koristi glukozu kao primarni izvor energije, a kod Alzheimerove bolesti pokazano je da moždane ćelije teško metaboliziraju glukozu.

Međutim, ketoni koji nastaju u vašem tijelu kada probavljate kokosovo ulje mogu vam dati alternativni izvor goriva za održavanje ishrane vašeg mozga.

Nastavlja se istraživanje o dobrobiti kokosovog ulja za ljude koji imaju simptome Alzheimerove bolesti. Iako su neka od ovih studija još u ranoj fazi, mnogi su pružili neobične dokaze koji potkrepljuju tvrdnje da kokosovo ulje može uvelike poboljšati moždane funkcije oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Ljekovita Svojstva Kokosovog Ulja

4. Kokosovo ulje pomaže u održavanju zdrave kože i kose.

Kokosovo ulje primjenjeno lokalno pomaže hodrataciji kože, smanjuje simptome ekcema i sprečava oštećenje kose. Kokosovo ulje prepuno je laurinske kiseline, koja je masna kiselina nadaleko poznata po svojim antimikrobnim, hidratantnim i hormonskim svojstvima. Također ima sposobnosti protiv starenja i regeneraciju kože te može potaknuti proizvodnju kolagena u vašoj koži i učiniti da izgledate dobro u svojim kasnijim godinama. Nadalje, vitamin E koji se nalazi u kokosovom ulju štiti vašu kožu od oštećenja od sunca.

Kada je riječ o vašoj kosi, kokosovo ulje pomaže joj da se hidratizira i sprečava je da izgubi protein kada je ošteti češanjem. U stvari, žene koje žive u tropskim primorskim regijama gotovo svakodnevno koriste kokosovo ulje za kosu. Ovo ulje pomaže vašoj kosi da raste na zdrav način i daje sjaj vašim pramenovima. Zbog svoje male molekulske težine, kokosovo ulje može prodrijeti u vaše osovine i spriječiti da vaša kosa ne bude oštećena.

Kokosovo ulje koristi se i kao ulje za njegu kose i uključuje se kao primarni sastojak u raznim kondicionirajućih sredstava i krema koje se proizvode za ublažavanje peruti. Ako imate oštećenu kosu, kokosovo ulje djeluje kao sjajan regenerator i pomoći će vam da obnovite zdravu kosu. Omogućuje vašoj kosi esencijalne bjelančevine koje su potrebne za njegu i liječenje oštećene kose.

Redovnim masiranjem glave kokosovim uljem možete ublažiti vlasište od peruti, čak i ako imate jako suho vlasište. Najbolja vrsta kokosovog ulja za zdravu kosu su organska i ekstra djevičanska. Možete ga nanijeti direktno na kosu, ili ga koristiti kao masku za kokosovo ulje. Sve masne kiseline u kokosovom ulju takođe pomažu u liječenju ispucalih usana, suvih prstiju i lomljivih noktiju.

5. Kokosovo ulje pomaže u održavanju zdravlja zuba.

Laurinska kiselina u kokosovom ulju pomaže u sprječavanju propadanja zuba i bolesti desni napadajući štetne bakterije koje vode tim zubnim problemima. Također, povlačenjem ulja pomoću kokosovog ulja može vam pomoći da se riješite loših bakterija u ustima i smanjite rizik od parodontne bolesti, koja uključuje upalu desni.

Glavni uzrok parodontne bolesti je nakupljanje plaka i štetnih bakterija u ustima. Istraživanja pokazuju da upotreba kokosovog ulja može smanjiti nakupljanje plaka na zubima i pomoći u smanjenju šansi za razvoj bolesti desni. Jedno istraživanje je pokazalo da upotreba kokosovog ulja za izvlačenje ulja značajno smanjuje količinu nakupljanja plaka i znakove gingivitisa kod učesnika koji su već patili od bolesti desni izazvanih plakovima.

Konačno, kokosovo ulje ubija Streptococcus i Lactobacillus, a to su dvije vrste bakterija koje su prvenstveno odgovorne za propadanje zuba. Kokosovo ulje može se boriti protiv ovih bakterija jednako učinkovito kao i klorheksidin, aktivni sastojak koji se nalazi u vodi za ispiranje usta. Zbog toga kokosovo ulje može pomoći u prevenciji propadanja zuba i gubitka zuba.

6. Kokosovo ulje pomaže jačanju imunološkog sistema.

Kokosovo ulje ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva koja pomažu poboljšanju imunološkog sistema. Sadrži antimikrobne lipide i laurinsku kiselinu, koji mogu ubiti razne patogene i pomoći u sprečavanju infekcija.

Kokos se sastoji od 50% laurinske kiseline, koju vaše tijelo pretvara u monolaurin. Ovo antivirusno sredstvo bori se protiv nekoliko različitih patogena i virusa, poput herpesa, virusa gripe, citomegalovirusa, HIV-a, listerija, h. pylori i štetni protozoi poput giardia lamblia.

Iako se kod svih ovih virusa možda ne čini poznato, samo je važno imati na umu da je kokosovo ulje korisno sredstvo koje možete zadržati kao prirodno rješenje za jačanje imunološkog sustava, a antivirusna svojstva koja se nalaze u kokosovom ulju izložena su opsežnim istraživanjima . Redovita konzumacija kokosovog ulja može vam pomoći smanjiti šanse da se zarazite virusom ili dopustiti da štetne bakterije prodru u vaše tijelo i razbole vas.

7. Kokosovo ulje pomaže u smanjenju upale.

Kokosovo ulje ima i analgetska i protuupalna svojstva koja pomažu u liječenju artritisa smanjujući upalu u vašim mišićima i zglobovima. Zbog visokog sadržaja laurinske kiseline kokosovo ulje smanjuje upalu koja uzrokuje bol. U stvari, studije su otkrile da su ekstrakti kokosovog ulja jednako efikasni kao i indometacin, koji je popularni lijek na recept.

Mnogi se okreću protuupalnim svojstvima kokosovog ulja kako bi pomogli kod artritisa i koristili kao prirodni izvor za ublažavanje bolova. To čini jeftinim i efikasnim alternativnim liječenjem lijekovima na recept. Primjena kokosovog ulja lokalno pomaže povećati dotok krvi u zglobove i smanjiti bol i otekline. Neki čak vide kokosovo ulje kao korisno bez liječenja artritisa za ljude sa drugim zglobnim stanjima, poput fibromijalgije.

8. Kokosovo ulje pomaže poboljšanju probave i zdravlju crijeva.

Kokosovo ulje je jedno od lako probavljivih ulja koje je dostupno i koje tijelu olakšava da ga svari. Zdravlje vašeg gastrointestinalnog sistema od presudne je važnosti za vaše opće zdravlje i dobrobit. Ako patite od slabo funkcionirajućeg probavnog sustava, to može dovesti do mnogih kroničnih zdravstvenih problema koji mogu ometati vašu kvalitetu života. Konzumiranje kokosovog ulja može pomoći u sprečavanju ovih problema.

Imate veliki izbor organizama koji žive u vašim crevima. Neki su korisni za vaše tijelo, a neki nisu toliko zdravi. Kada se organizmi umnožavaju, živci u vašim crevnim zidovima imaju nenormalnu reakciju, koja ometa pravilnu apsorpciju hranjivih sastojaka i dovodi do probavnih tegoba poput nadimanja, opstipacije i gasova. To vam ostavlja nemogućnost apsorbiranja mnogih hranjivih sastojaka koje unosite.

Kokosovo ulje poboljšava apsorpciju vitamina topljivih u masti i pomaže uništiti kandidu i druge loše bakterije u crijevima. Ovo, zajedno sa anti-upalnim učinkom kokosovog ulja, pomaže u sprečavanju čir na želucu i ulceroznog kolitisa.

9. Kokosovo ulje pomaže poboljšanju zdravlja kostiju.

Masti su izuzetno važne kada je u pitanju izgradnja zdravih kostiju. Kokosovo ulje posebno poboljšava apsorpciju kalcijuma i magnezijuma, koji su neophodni za jake kosti. To, uz mnogo antioksidansa koji se nalaze u kokosovom ulju, pomaže u sprečavanju i liječenju osteoporoze povećavanjem volumena kosti i sprečavanjem gubitka kostiju.

Poboljšana apsorpcija kalcija koja se događa konzumiranjem kokosovog ulja pomaže zaustaviti propadanje zuba i razvija jake zube. Kada se ta korist kombinira s povećanom apsorpcijom magnezija, to stvara veliku korist za žene srednjih godina koje mogu početi patiti od osteoporoze.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)