Hemikalije u trudnoći su povezane sa ranijim pubertetom kod djevojčica

Majke koje su puno koristile hemikalije u trudnoći, jake parfeme, makeupove, gelove za tuširanje, dezodoranse, ako su dobile djevojčice bit će izloženije od ranijeg ulaska u pubertet, dokazalo je američko istraživanje koji su objavljeni u časopisu Human Reproduction.

Studije koje su provdene na životinjama pokazale su da brojne hemikalije negativno utiču na hormone te se povezuje sa ranim ulaskom u pubertet. Riječ je o većinom o ftalatima kojih je najviše u mirisnim tvarima, šamponima, dezodoransima, parfemima sapunima, te o porabenima koji se koriste kao konzervansi u kozmetici te o fenolimima, među kojima je i triklosan, baktericidno sredstvo koje se koristi u kozmetičkoj industriji, prenosi Hina.

U medicini je poznata pod nazivom endokrini disruptori. Oni svojim oblikom nalikuju i oponašaju prirodne hormone u tijelu i tako remete funkciju žljezdanog sistema. Naučnici sa kalifornijskog Berkeleyja su pratili 338 djece, 179 djevojčica i 159 dječaka razvoj od rođenja do adolescencije.  Pokazalo se da je više od 90 posto uzoraka urina djece otkrivena prisutnost hemijskih spojeva koji utiču na hormone.

Najveći uticaj na raniji početak puberteta kod djevojčica imali su prisutnost ftalata, parabena i triklosana u urinu majki za vrijeme trudnoće. Ove navedene hemikalije nisu uticale na razvoj dječaka. Upotreba triklosana u izradi antibakerijskih sapuna u SAD-u su zabranjene, i da ga najviše ima u pastama za zube.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)