NASIN Rover na Marsu snimio prvi selfi

NASIN rove InSight snimio je prvi selfi, od kad je sletio na površinu Marsa 26. Novembra, nakon skoro pa sedmomjesečnog putovanja korz naš sunčev sistem, prenosi NASA

Misija američke svemirske agencije vrijedne 830 miliona američki dolara, prva je u zadnji šest godina. U prošloj ekspediciji poslan je rover na nuklearni pogon pod nazivom Curiosity. Za razliku od njega InSight nema u planu kretati se naokolo, več će koristiti razne alate i instrumente kako bi iztražio površinu i unutrašnjost crvenenog planeta (Mars), kako bi doznali sto više o njegovoj istoriji.

 

Do sad smo več imali priliku pogledati fotografije InSightovog radnog prostora, veličine 4,2 sa 2,1 metar, sto je 8,82 m2, slika radnog prostora nastala je spajanjem mozaika od 52 zasebne fotograafije, kao i čuti zvuk vjetra na crvenoj planeti.

Novi selfi je sastavljen od 11 fotografija, koje su naknadno povezane u jednu, i na kojima možemo vidjeti solarne panele i dio InSightovi instrumenata, uključujući i senzor za vremenske prilike i neprilike.

InSight pored ostali instrumenata, opremljen je i seizmografom koji če mjeriti podrhtavanje Marsa, dok će se sonda za mjerenje temperature, biti ukopana nekoliko metara ispod tla. Tokom ovog mjeseca NASINI naučnici i inžinjeri odrediče tačnu lokaciju gdje će instrumenti biti postavljeni, u sklop dodatnog radnog prostora rovera. Nakon pažljivog odabira lokacije roverova robotska ruka če ih pažljivo smjestiti na površinu Marsa.

InSight je sletio u područje Elysium Planitia, nedaleko od Marsovog ekvatora u smjeru sjevera, zato što u njemu nema puno većeg kamenja i kratera, ali i zato što je Sunce tamo dostupnije kao izvor energije nego u drugim dijelovima crevenog planeta.

Očekuje se kako će solarni paneli na InSightu omogućiti do dvije zemaljske godine istraživanja. Podatke će na Zemlju poslati dva satelila veličine aktovke koji dijele naziv Mars Cube One, piše Business Insider.

 

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)