8 pravila za ležanje na stomačiću

1 Pravilo počnite od prvog dana

Bebe dok su u stomaku maminom, one su sklupčane i zgrčene, pa im ležanje u početku uglavnom ne prija. Ključ uspješnog privikavanja na to jesu majčini dodiri, nježnost i postepenost, jer bebi treba vremena da ojača mišiće. Počnite tako što ćete je držati stomakom priljubljenu uz vaše grudi dok ste u sjedećem položaju. Zbog ne razvijenih mišića vrata, tek rođene bebe ne mogu same držati glavu, pa je neophodno da im vi pridržavate.

2 Pravilo jeste da budete strpljivi

Novorođene bebe imaju nesrazmjerno veliku glavu u odnosu na tijelo. Na glavu beba otpada trećina ukupne dužine tijela, dok će kasnije na nju otpadati tek osmi dio ukupne dužine tijela. Bebe da bi održale glavu u uspravnom položaju, beba koristi dvije grupe mišića sternokleidomastoidne i trapezoidne mišiće. Zbog veličine i težine glave , kao i ne dovoljne jačine ovih mišića po rođenju, beba ne može sama držati glavicu pa je u prva dva mjeseca neophodno da joj vi pridržavate.

3 Pravilo je da bebu držite u početku uz sebe

Za bezbjedno spavanje kažu da se beba ne poleže u krevet potrbuške, ali nekoliko minuta dnevno provedenih na stomaku, uz vašu blizinu i toplinu tijela, pomoći će joj da se lakše navikne na ovaj položaj, koji je dosta koristan za  jačanje mišića trupa i vrata. Za ležanje na podu uvijek koristite debeli frotir, mekanu deku ili mekane podne kocke za bebe.

4 Pravilo jeste da je vaš glas jači stimulans nego igračka

Beba dok leži na podu, njoj treba ohrabrenje, motivacija i zabava da što duže izdrži u položaju na stomaku. Da bi se pridigla na rukice i posegla za igračkama bit će joj potrebno da prođe još nekoliko mjeseci, pa nema razloga da je mamite aktivnim igračkama niti da joj kupujete.

5 Pravilo jeste beba da gleda u stranu

Kada beba počne samostalno držati glavu, podstičite je da okreće ljevu i desnu stranu. Pjevajte joj omiljenu pjesmicu koristeći šake i prste za pokazivanje. Sigurno će željeti da uhvati svaki vaš pokret.

6 Pravilo ljuljajte bebu da bi se smirila

Ako beba ne voli da leži na podu, postavite je stomakom na svoju ruku. Ovaj položaj često se koristi za smirivanje  beba kada ih muče grčevi, ali pomoći će i za njihovo navikavanje na ležanje na stomaku. Nježno je položite na donji, unutrašnji dio podlaktice, tako da joj se glava namjesti u pregib lakta, a zatim je obuhvatite šakom oko prepona. Drugu ruku postavite između bebinih nogu, kako biste je lakše držali.

7 Pravilo ležanje na stomaku poboljšava varenje

Lagani pritisak na stomak djeluje kao stimulativna masaža crijeva, koja će bebi pomoći da izbaci višak gasova. Najbolje rezultate postiže se ako bebu potrbuške postavite na veliku loptu pilates, tako da joj eukice budu pružene s prednje strabe lopte.

8 Pravilo i deset sekundi je dovoljno

Možda ste primjetili da vaša beba uspjeva da izdrži na stomaku samo nekoliko sekundi, ali to je dovoljno za početak. Nemojte je forsirati da ostaje duže, jer rezultat će biti bolji ako na stomaku provede nekoliko puta po nekoliko sekundi nego ukoliko je tjerate da iz jednog pokušaja postignete što duže vrijeme. Bebino ponašanje biće vam najbolji pokazatelj kada je dosta,

.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)