Kako odviknuti Bebu od pelena

Odviknuti bebu od pelena to je posljednje što ste očekivali da će vam neko reći. Ali, razmislite malo zašto tako očajnički pokušavate da priviknete djete na tutu. Zato što se vaši roditelji zaklinju kako ste se vi riješili pelena već sa deset mjeseci. Ali ne brinite sjedite i opustite se, vaš roditeljski posao je da čekate da se to neizbežno dogodi.

Baš kao i puzanje, hodanje, skakanje, pričanje, i sve ostalo što je vaše djete postiglo ili će postići u životu. To se dešava kada ono osjeti da je spremno, a ne vi. Počnite da se privikavate na to.

Podsjetite se nekih osnovnih činjenica.

Tijelo svake osobe je drugačije, a to je slučaj i sa malom djecom. Kao što bilo koja ljudska jedinka nije sposobna da artikulisano govori prije nego što je tjelo spremno za to, isto je i sa kontrolisanjem otpadnih materija iz organizma.
U svakoj fazi odrastanja kroz koju prolazi vaše djete, tjelo je programirano za određene reakcije. Isto je i sa privikavanjem na tutu. Kada djete bude spremno, biće u stanju da kontroliše vršenje male i velike nužde. Do tada, mišići u karličnom djelu nisu sposobni da izvrše taj zadatak. Zato nemojte da navaljujete.

Kada je dječja muskulatura, tj. mišići spremni za tutu.

Odgovor je jednostavan kada tjelo djeteta to odluči, I u tome je sva mudrost. Nema magičnih postupaka, nema savršenog vremena, nema pravila. Jedino je važno da djete bude spremno za to.

Nakon što je ovo utvrđeno, bilo bi dobro da znate koji su uobičajeni postupci koje bi trebalo da primjenjujete od najranijeg mališanovog uzrasta kako bi mu olakšali odvikavanje od pelena

1. Ne sakrivajte sadržaj pelene od djeteta.

Zvuči grozno ali ako djete ne vidi koliko je bljak, ono što izlazi iz njega, kako će moći da shvati da to ne želi na svojoj koži. Naravno, ne treba da prljavu pelenu djetetu gurate pod nos. Stavite je na vidno mjesto, ali van dohvata znatiželjnih ručica.

2. Nemojte nikada da dozvolite da djete dugo na sebi ima punu pelenu.

Svejedno da li se samo upiškilo ili ukakilo. Ako navikne da funkcioniše sa mokrom pelenom, teže će da razvije odbojnost prema tom sadržaju na svojoj koži. Treba ga od najranijeg uzrasta privikavati da to nije poželjno, odnosno naučiti da se bolje osjeća u suhim pelenama.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)