Ljekovita Svojstva Hibiskusa

Tijekom povijesti hibiskus su poznavali mnogi narodi. Čaj od hibiskusa bio je omiljeno piće faraona iz drevne doline Nila.Hibiskus potječe iz porodice sljezova – Malvaceae, iz tropskih područja centralne Afrike, Južne Azije i Srednje Amerike. Biljka hibiskus u narodu je poznata pod više imena, a neka od njih su kineska ruža ili afrička malva.

Postoji više od 130 različitih vrsta hibiskusa. One mogu biti divlje ili kultivirane, jednogodišnje ili višegodišnje, od svjetlo žutih do tamno crvenih cvjetova. Izgled hibiskusa je uvijek elegantan, a cvjetovi spadaju među najljepše i najegzotičnije na svijetu. Diljem svijeta konzumira se zbog svog povoljnog učinka na krvni tlak te rashlađujućeg i opuštajućeg djelovanja.

Ljekovito djelovanje

Hibiskus sadrži limunsku i hibiskusnu kiseline. Od važnih sastojaka tu su još i antioksidansi antocijani, više raznih flavonoida, pektin i fitosterol. Osim toga, u sebi ima između 7,5 % i 9,5 % željeza, te 13 aminokiselina od kojih je 6 iznimno važnih za ljudski organizam.

Smanjuje Holesterol

Studije su otkrile da čaj od hibiskusa vrlo učinkovito snizuje razinu LDL Holesterola. Sadrži bioflavonoide koji pomažu u sprečavanja stvaranja plaka na stijenkama arterija što smanjuje kolesterol u krvi i prevenira niz drugih ozbiljnih bolesti. Hipolipidna i hipoglikemijska svojstva čaja od hibiskusa korisna su i za one koji pate od bolesti poput dijabetesa. Jedna studija je otkrila da kod pacijenata s dijabetesom tipa 2, čaj od hibiskusa znatno pomaže u snižavanju kolesterola i triglicerida.

Snižava krvni tlak

Učinak hibiskusa na krvni tlak dobro je poznat i potkrijepljen mnogim istraživanjima. Ispijanje šalice čaja od hibiskusa tri puta na dan pomaže u stabiliziranju krvnog tlaka. Neka istraživanja čak upućuju na to da je čaj od hibiskusa djelotvorniji od farmaceutskih lijekova. Tome se pridodaje i njegovo prirodno djelovanje bez nuspojava.
Da biste primijetili učinak, čaj je potrebno piti tijekom nekoliko tjedana.

Štiti od gripe i prehlade

Čaj od hibiskusa prava je riznica vitamina C i antioksidansa te je odličan u borbi protiv prehlade i drugih infektivnih bolesti. Ako se osjećate virozno ovo će vam biti odlična prva pomoć u prevladavanju simptoma. Koristi se i kod vrućice jer rashlađuje tijelo. Čaj od hibiskusa također se pokazao odličnim i za zacjeljivanje rana.

Pomlađuje organizam

Čaj od hibiskusa od davnina je korišten u Egiptu, Kini i drugim zemljama kao sredstvo za ljepotu. Sadrži obilje antioksidansa koji eliminiraju štetne slobodne radikale iz organizma. Njihovom eliminacijom efektivno se usporava proces starenja i produžuje životni vijek, što su potvrdile i mnoge studije.

Pomaže pri mršavljenju

Hibiskus prirodno smanjuje apetit i tako pomaže pri mršavljenju. Već jedna šalica čaja dnevno pomaže u smanjenu obroka, a time i gubitku na težini. Također utječe i na apsorpciju ugljikohidrata i masti. Usporava apsorpciju masti tako da one izgaraju, umjesto da se pohranjuju u tijelu. Ima blagi diuretički i laksativni efekt koji čisti organizam i smanjuje nadutost.

Liječi probavne probleme

Ako patite od konstipacije, čaj od hibiskusa može vam biti odlična pomoć za regulaciju probave. Poboljšava opću funkciju crijeva, kao i mjehura. Zbog svog smirujućeg učinka kod grčeva pomaže kod bolnih stolica, ali i drugih probavnih problema poput sindroma iritabilnog crijeva.

Poboljšava raspoloženje

Hibiskus sadrži minerale i vitamine koji imaju antidepresivno djelovanje i zato svakodnevno ispijanje jedne šalice čaja od hibiskusa značajno pomaže u poboljšanju raspoloženja. Stoljećima se koristi za otklanjanje anksioznosti te za opuštanje uma i tijela. Ako imate problema sa spavanjem, posegnite za šalicom hibiskusa prije spavanja.

Pomaže kod dijabetesa i bolesti jetre

Čaj od hibiskusa koristi se u Indiji za liječenje oba tipa dijabetesa. Također se naširoko upotrebljava u istočnoj medicini kao sredstvo za liječenje bolesti jetre. Ako morate uzimati veće količine lijekova poput acetaminofena ili drugih analgetika, čaj od hibiskusa pomoći će vam u zaštiti jetre i smanjiti štetno djelovanje tih lijekova.

Ublažava žeđ i rashlađuje tijelo

Jedno od najpoznatijih svojstava hibiskusa je rashlađivanje organizma, što ga čini idealnim napitkom za ljetne vrućine. Koristi se kao i sportsko piće za ublažavanje žeđi. U tu se svrhu poslužuje hladan. Djeluje i kao diuretik koji oslobađa tijelo od viška tekućine i toksina, te sportašima omogućuje bolje fizičke performanse.

Prirodni antioksidant 

Antioksidanti unutar Hibiscusa pomažu u održavanju zdravog funkcioniranja tijela. Mogu smanjiti holesterol, zaštititi jetru, biti protiv raka i još mnogo toga.

Recepti

Čaj od hibiskusa

Ovaj čaj pomaže kod problema s cirkulacijom, za reguliranje krvnog tlaka i kod menstrualnih tegoba.

Sastojci:

2 dl vode
1 čajna žlica suhog cvijeta hibiskusa

Priprema:

Suhi cvijet hibiskusa prelijte s proključalom vodom i ostavite 15 minuta dok ne poprimi tamno crvenu boju, te ocijedite. Po želji dodajte med i pijte do 3 čaše dnevno.

Karkaday Cooler (ledeni čaj)

Karkadey Cooler je ledeni čaj koji dolazi iz Afrike, a popularan je u cijelom svijetu s obzirom na to da odlično rashlađuje organizam.

Sastojci:

3 šalice čaja od hibiskusa
1 šalica soka od naranče
¼ šalice soka od limete

Priprema:

Pomiješajte sastojke. Po želji dodajte đumbir u prahu i prirodno sladilo.
Poslužite s puno leda i s listićima metvice.

Hibiskus za crvenkaste tonove kose

Čaj od hibiskusa može vam pomoći u održavanju ili isticanju crvenkastih tonova kose.
Šaku suhih cvjetova kuhajte u dvije šalice vode desetak minuta.
Mlakim ocijeđenim čajem prelijte i natopite kosu.
Držite tekućinu na glavi sat vremena, a zatim isperite vodom.

Napomena:

Izbjegavajte čaj od hibiskusa ako ste trudni, pokušavate začeti, imate niski tlak ili ako uzimate lijekove za centralni živčani sustav i kemoterapeutike.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)