Izbijelite zube na prirodan način

Čini nam se da svi imamo problem s prirodnom bojom naših zuba oni jednostavno nikad nisu dovoljno bijeli. Situacija se svakako pogoršava kada odlučimo nositi ruževe čiji podtonovi naglašavaju žutinu zuba.  Danas je izbeljivanje zuba jedna od najčešćih usluga koje se pružaju u stomatološkim ordinacijama širom sveta.

Želja ljudi za blistavo bjelim zubima dovela je do usavršavanja raznih tehnika kojima se zubi mogu izbjeliti. Ono što garantuje sigurne, dugotrajne i prije svega efikasne rezultate jeste izbjeljivanje koje je vođeno od strane stručnog lica. Međutim, želja za bjelim zubima je starija od popularnih metoda za izbjeljivanje zube.  Mi ćemo vam otkriti male tajne kojima možete izbjeliti zube prirodnim putem, sa sastojcima koje svako od nas ima u svom domaćinstvu. Rezultati koje možete postići ovim metodama izbjeljivanja neće biti isti kao oni koji se dobijaju u stomatološkim ordinacijama, ali svakako će Vašim zubima dati svježinu i ukloniti površne mrlje sa zuba.

Sve što vam je potrebno jeste sljedeće; soda bikarbona, kurkuma, prašak za pecivo, limun, jabukovo sirće, hidrogen.

1. Limun i prašak za pecivo

  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kesica praška za pecivo

Napravite  smjesu od limunovog soka i praška za pecivo, i dobro trljajte po zubima četkicom za zube, jednom dnevno najmanje 14 dana da bih postigli bolji efekat. Moramo vas upozoriti da okus i nije baš nešto najbolji, ali ćete vidjeti veliku razliku bjeline zuba.

2. Soda bikarbona

Sodu možete na više načina upotrijebiti, međutim najjednostavnije je da blago vodom ovlažite četkicu za zube, a zatim je umočite u sodu i trljajte samo minutu zatim isperite vodom. Takođe možete sodu pomješati sa pastom za zube, napravite homogenu smjesu i nanosite na zube, trljajte 2 minuta vodeći računa da pređete preko svake površine zuba.

3. Kurkuma

Kurkuma je jako žuta, ali lako možete izbjeliti zube sa njom, potpuno je prirodna zdrava i ne dovodi do oštećenja zuba. Kurkumu možete koristiti tako što navlažite četkicu te umočite je u kurkumu i nanosite ravnomjerno 3 do 5 minuta poslije toga morate isprati detaljno zube. Rezultati su vidljivi odmah, ali ako niste zadovoljni postupak ponovite još jednom sedmično.

4.Jabukovo sirće

Sirće je nusprodukt fermentacije jabuka i puno dobrih sastojaka kao što su minerali i enzimi. U čašu od 2 dcl stavite kašiku sirćeta  a zatim isperite ovim rastvorom zube svako jutro prije pranja zuba, dobro mućkajte u ustima zatim ispljunite. Pored toga će ubiti i sve bakterije u ustima.

5. Hidrogen

Hidrogen peroksid je sastojak koji je najsličniji onom koji se koristi za profesionalno bjeljenje zuba u stomatološkim ordinacijama. Ono što je sigurno jeste da je izbjeljivanje zuba hidrogenom potpuno bezbjedno. Ono što je bitno jeste da koristite pravu koncentraciju hidrogena. Najbezbjednija za oralnu upotrebu je koncentracija od 3%. Potrebno je da uzmete dvije supene kašike 3% hidrogena i mućkate ga u ustima oko jednog minuta. Rastvor će početi da pjeni, no to ne treba da Vas plaši jer je to njegova normalna reakcija u kontaktu sa pljuvačkom i oralnim bakterjama. Kada krene da pjeni znajte da deluje. Ovaj postupak koristit jednom sedmično.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)