Dugine planine u Kini raj za oči

Dugine planine su remek djelo prirode, koje izgledaju kao savršena slika na platnu. Postala je prava atrakcija, prostire se na površini od 400 km2, u Gansu proviniciji u sjevernom djelu centralne Kine. Sastoji se od velikog broja zanimljivih stjena, od kojih su mnoge visoke nekoliko stotina metara. Sve ove stjene su glatke i oštre, smještene pored dolina i na veličanstvenim platoima. One šarmiraju svojom veličinom i spektakularnim izgledom, pri čemu i niži vrhovi izgledaju veoma moćno.

Ove šarene planine, prirodni kaleidoskop kako ih neki nazivaju, imaju čudnovate formacije koje podsjećaju na čudesne oblike zamka, kula, pa čak i ljudi, kriptida, ptica i zvjeri. One su živahne i veoma naseljene, posebno njihovi vrhovi koji se probijaju kroz maglu i oblake i sa kojih se pruža pogled koji nikada do sada niste imali prilike da vidite. Na neke od vrhova je nemoguće popeti se jer su veoma strmi, te im se stoga ljudi dive iz podnožja.

Ova veličanstvena formacija datira iz perioda prije šest miliona godina. Danxia geološka struktura formirana je erozijom crvenog kamena, pa su tako nastali izolovani vrhovi sa strmim stranama. Geološka struktura u kombinaciji sa vremenskim uslovima, odnosno vlagom, hladnoćom i vjetrom, postala je jedno od najpoznatijih čuda ovog djela svjeta.

Glavni elementi od kojih je sačinjena ova formacija su crveni pjesak, kamenje i blato. Ovo je inače tipična pojava za ovu vrstu klime, međutim, njeni slojevi, strmi vrhovi i zidovi i vertikalni spojevi dobili su predivne boje. Naučnici veruju da je Danxia topografija formirana kao rezultat pomjeranja zemljine kore. Na taj način, slojevite stjene pojavljuju se u više boja, tekstura, oblika, veličina i šablona. Kombinacija ovih razlika u gustini i eroziji visokih vrhova kreirala je magične pećine i kamene dvorane u kojima biste mogli provesti čitavu vječnost.

Danxia formacije imaju zelenu, žutu, plavu i mnoge druge boje. .

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

0 Shares
Share
Pin
Tweet
Share