Zlatibor – Kraljeve vode

Zlatibor se nalazi u jugozapadnom djelu Srbije, na nadmorskoj visini od 700. do 1.500 m, 238 km od Beograda. Najviši planinski vrhovi su: Tornik (1.496 m) i Čigota (1.422 m).

Zahvaljujući specifičnoj klimi i vazdušnim strujanjima kontinentalnim i mediteranskim, koji se mogu naći samo ovde. Nezagađenom vazduhu, zdravoj i čistoj vodi i velikom broju sunčanih dana u godini. Preljepim skijaškim terenima. Zlatibor se razvio u čuveni letnji i zimski turistički centar, sa najdužom turističkom tradicijom među planinama u Srbiji.

Tokom cijele godine Zlatibor za pripreme biraju mnogi vrhunski sportski klubovi, kao i pojedinci, organizuju se košarkaški kampovi, škole paraglajdinga, tenisa, skijanja, plivanja…

Zlatibor je jedan od naših najvećih centara kongresnog turizma. Veliki broj kongresa seminara i simpozijuma održava se ovde tokom cijele godine. Jedan od najzastupljenijih vidova turizma je rekreativni. Ovde ćete često videti šetače na nekoj od šetačkih staza ili posjetioce koji na neki drugi način istražuju ljepote Zlatibora.

Zlatibor je poznat kao skijaški centar. Skijaši početnici i djeca uživaće na blagim padinama Obudovice (manji ski lift dužine 250 m), a bolji skijaši će se odlučiti za odlazak na Tornik i neku od njegovih staza. Sportski centar „Tornik” nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110-1.490 m, 9 km od turističkog centra.

Staze, kojih ima četiri (Čigota, Tornik, Ribnica, Zmajevac), pogodne su za takmičenja u slalomu, veleslalomu i superveleslalomu. Povezuju ih tri ski-lifta. U centralnom dijelu Zlatibora nalaze se uređene staze za smučarsko trčanje i biatlon. Koje se zbog svoje preglednosti i konfiguracije terena, ubrajaju među najljepše u Evropi.

Medicinska istraživanja su pokazala da je klima Zlatibora pogodna za održavanje zdravlja i kondicije zdravih ljudi, kao i za lječenje različitih plućnih bolesti, anemije, manjih poremećaja srca i krvnih sudova. Naročito poremećaja štitnjače, koji se lječi u Insitutu “Čigota”. Za zvanični početak turizma na Zlatiboru smatra se dolazak kralja Aleksandra Obrenovića na Kulaševac 1893.godine, kada je kraj i dobio ime – “Kraljeve vode”.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)