Sony otkrio zvanično pokretanje proizvodnje konzole PlayStation 5

Kompanija Sony zvanićno je saopćila pokretanje proizvodnje nove generacije PlayStationa. Nova konzola će se zvati PlayStation 5, te će kupcima biti dostupna u vrijeme blagdana 2020. godine.

Najavljene su i određene promjene na kontrolerima namijenjenim konzoli PS5. Glavna inovacija među njima je tehnologija haptičkog odziva (haptic feedback) koja će omogućiti bolje iskustvo igranja.

Druga velika promjena je tehnologija “prilagodljivih okidača” koja se primarno odnosi na R2/L2 dugmad kontrolera. Korisnici će moći prilagoditi otpor okidača tako da će moći “osjetiti” napetost dok koriste luk i povlače strijelu. Kao i osjet pritisak kada se voze teškim terenom. Sličnu tehnologiju priprema i Microsoft za sljedeću generaciju konzole Xbox.

Novi kontroler je dosta sličan DualShock 4 kontroleru namijenjenom konzoli PlayStation 4, ali Sony nije potvrdio da će se zvati DualShock 5. Tabloid Wired piše da će koristiti USB-C priključak te da će imati veću bateriju i poboljšane zvučnike.

Novi PS5 će koristiti standardne Blu-ray diskove od 100 GB. Sony je potvrdio da će konzola imati disc drive, no sve igre će morati biti instalirane na interni SSD.

Superbrzi SSD je i dalje najveće poboljšanje koje Sony može pokazati, a instalacija je potrebna zbog razlike u brzini optičkog drivea i internog SSD-a. Sony navodi da će poboljšanja čitanja podataka SSD-a omogućiti uštedu prostora na disku. Kompanija će omogućiti developerima da odvoje instalacije za igre. Primjera radi, da instaliraju samo multiplayer komponente ili samo single player kampanju.

Drastićno je izmjenjen i korisnički interfejs konzole PS5 koji će prikazivati mnogo detaljnije opcije na početnom zaslonu.

Već je poznato da će konzola imati osmojezgreni procesor koji će biti baziran na trećooj generaciji AMD-ove Ryzen linije, kao i GPU jedinicu baziranu na AMD-ovom Radeon Navi hardveru. Novi PS5 će podržavati 8K rezoluciju, kao i 3D audio tehnologiju.

Za sad nije poznato koliko će Sony ponuditi memorije za instalacije igara, kakve će biti VR opcije, kako će uopće konzola izgledati i koliko će koštati.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)