OPREZ: Otkriveno 29 zaraženih aplikacija u Google play Store

Kako prenosi forbs u „Gugl plej prodavnici“ nedavno je otkriveno 29 novih aplikacija koje neprestano prikazuju oglase u pozadini uređaja, bez vašeg znanja.

Stručnjaci za internet bezbjednost iz „Sophos labs“ upozoravaju da će, nakon što te aplikacije budu instalirane na vaš uređaj. Ove aplikacije mogu da preplave pametne telefone stotinama oglasa, bilo direktno — na ekranu, ili u pozadini.

Kada korisnik, neizbježno, pokuša da izbriše zlonamjernu aplikaciju, ona mjenja sopstvenu ikonu, pa tada liči na neku od uobičajenih aplikacija za android.

Jedna od aplikacija — „Fee call messages (Fri kols mesidžis)“, na posebno jedinstven način sprečava korisnike da je deinstaliraju. Kad se prvi put pokrene, aplikacija pokazuje poruku koja kaže da „program nije kompatibilan sa uređajem“. Običnim korisnicima ta poruka može da zvuči kao da se aplikacija jednostavno srušila ili da ne funkcioniše, što nije slučaj. Aplikacija nastavlja svoj oglašivački rad u pozadini.

REŠENjE U TRI POTEZA:

Ažurirajte uređaj najnovijim softverom. I „Gugl“ i „Android“ redovno šalju ažuriranja firmvera kako bi se zaštitili od ovih aplikacija.

Instalirajte dobar antivirus softver koji će pružati stalnu zaštitu od neželjenih aplikacija i štititi vaš uređaj od štetnih internet na koje vas mogu ove aplikacije odvesti.

Preuzimajte samo aplikacije koje su certifikovane „Gugl plej prodavnice“. Nikada ne preuzimajte aplikacije sa interneta ili iz prodavnica trećih lica.

Posle prikazivanja poruke, aplikacija direktno povezuje korisnika sa aplikacijom „Gugl maps“ u „Gugl plej prodavnici“. To dovodi korisnika u zabludu te misli da bi „Gugl maps“ mogao da bude problem.

I dok se na pokreće „Gugl maps“, zlonamerna aplikacija menja sopstvenu ikonu kako bi korisniku onemogućila da je pronađe posle povratka na početni zaslon. Aplikacija će se ponekada „prerušiti“ u „bezbednosne kopije ili sistemske datoteke“ kako bi zavarala korisnika.

Preostale štetne aplikacije koriste istu taktiku promene ikona kako bi izbjegle otkrivanje. Neke to rade posle prvog pokretanja, druge ikonu promjene nakon nekoliko sati.

Iako je „Gugl“ već uklonio svih 29 neželjenih aplikacija iz svoje „plej prodavnice“, te aplikacije do sada je instaliralo više od 1,7 miliona korisnika. Oni bi sada trebalo da ih lociraju i uklone sami.

Naime neki svijetski portali prenose da opasni aplikacija ima dosta više i da je ugroženo preko 10 miliona korisnika.

About admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)